+359 883 37 39 93

Пон – Пет: 10:00 – 19:00

Съвети при избора на най-добрата фирма за уеб дизайн

Как да изберем най-добрата фирма за уебдизайн в България?

За какво да гледаме при избора на фирма за уеб дизайн в проекта?

Трябва ви уебсайт, но не знаете към кого да се обърнете и на кого да се доверите. В интернет е пълно с фирми и разработчици на свободна практика, предлагащи услугите си, а уменията им са под въпрос. Ето за какво да наблюдаваме в процеса на избор на фирма за уеб дизайн. За да направим добър избор на фирма за уеб дизайн, трябва първо да познаваме двете най-важни понятия. UX (user experience) – потребителско преживяване и UI (user interface) – потребителски интерфейс. И двете са в основата на отговора на въпроса относно избора ни.

UX (потребителско преживяване)

UX дизайнът определя как потребителите взаимодействат с уебсайта и за колко удобен го намират. UX дизайнът определя удовлетвореността на потребителите при постигането на техните цели. Казано накратко и с малко думи „Колко бързо и лесно потребителят се ориентира и успява да достигне до най-важните части от сайта ви.

Принципи и методи: В основата на UX дизайна лежат различни принципи и методи, включително изследвания на потребителското поведение, определяне на таргет групата, която ще използва Вашия сайт, прототипиране и тестване на потребителския интерфейс и др. Тези методи целят създаване на интуитивни и лесни за използване уебсайтове, които отговарят първо на нуждите на потребителите и после на вашите собствени нужди!

UI (потребителски интерфейс)

 1. Определение и цел: UI (потребителски интерфейс) обхваща всичко, което потребителите виждат и взаимодействат с него на уебсайта. Целта на UI дизайна е да направи уебсайта функционален, лесен за навигация и приятен за потребителите.
 2. Основни елементи и техники: Основните елементи на UI дизайна включват бутони, менюта, форми, икони и други графични елементи, които улесняват потребителя. Техниките за създаване на качествен UI включват използване на подходящи цветове и шрифтове, разпределение на елементите в интерфейса за по-добра видимост и лесно намиране на информацията, както и внимателно проектиране на визуалните ефекти за подобряване на потребителското преживяване.

Типография в дизайна

 1. Значение на типографията: Типографията е от изключително значение за визията и дизайна на един сайт. За незапознатите с термина типография, това е уместната и естетически издържана употреба на шрифтовете в дизайна на проекта, свойството им да предават различно послание, както и да се комбинират един с друг, без да се бият. В тази дефиниция влизат както дизайна на шрифтовете, така и големината на буквите, пропорционалните разстояния между букви и редове, както и съчетаването им по такъв начин, че да са приятни за окото.
 2. Влияние на UX и UI: Първото нещо, по което може да познаете дали един дизайн е добър е поглеждайки типографията му. Синхрона и естетиката в типографията са изключително трудна задача за постигане от неопитни дизайнери. Ако фирмата за уеб дизайн, която избирате не прилага умело техниките за работа с шрифтове на собствения си сайт и останалите ѝ проекти, най-вероятно има две причини. Едната  може да бъде, че дизайнерите не са отделили достатъчно време да изпипат кой текст с кой си отива, а другата, че изобщо нямат поглед върху нещата и не са запознати с термина – типография.

Разстояния и отстояния

 1. Значение : На пръв поглед изглежда елементарна за постигане задача. Въпреки това е често пренебрегвана и не ѝ се обръща достатъчно внимание. Ако разстоянията между елементите са твърде големи, това дава илюзия за недовършеност и празнота. Когато пък са твърде малки, често се чувствате притиснати в клаустрофобична хватка. Посетителите на сайт с несъобразено място между елементите ще  се почувстват дискомфортно, макар и на подсъзнателно ниво.
 2. Практически съвети: За постигане на хармоничен дизайн е важно дизайнерът да е избрал подходящи отстояния между елементите. Те трябва да са достатъчни, за да се осигури лесното навигиране и четимост на информацията, но и не твърде големи, за да не създадат празнота и неудобство при използване на сайта.
 3. Влияние на различните устройства: С развитието на технологиите и увеличаването на разнообразието от устройства, вниманието към отстоянията и пропорциите в дизайна е от решаващо значение. Предизвикателството е да се осигури оптимално преживяване за всички потребители, независимо от техния избор на устройство.

Пренасищане с текст

Пренасищането с текст всъщност е рядко срещано явление, но също се явява проблем. Както по-горе споменах не целим посетителя да се чувства притиснат от голямо количество информация. Добре е да се използват кратки изречения, но все пак грамотно написани и информативни. Ако текста е много, но все пак е необходим, тогава ще съобразим разстоянията и ще разнообразим с картинки, които правят написаното по-лесно четимо. Човешкия мозък е добър в асоциациите и може да си позволи да разбере концепциите по-лесно, когато до тях има отговаряща на съдържанието визуална репрезентация.

Контрасти

Контрастите се срещат не само в цветовите схеми. Навсякъде в дизайна се използват контрасти. Една от най-често срещаните грешки, които непрофесионалистите допускат е да изтипосат бял или черен текст на цветен / шарен фон, като това прави четенето на текста изключително трудно. Лошо впечатление у мен създава и ако решението фоновото изображение да се затъмни е взето да бъде с програма за обработване на изображенията като Photoshop, вместо с едно редче CSS код. Тук, обаче всеки има своя индивидуален подход и би могло да има изключения, в които затъмняването на фона да се извърши в такава програма е по-добрия вариант, като например когато няма да се използва на друго място или дори както в умаленото изображение на тази статия. Момичето, което стои на преден фон е изрязано, а фона зад него леко затъмнен, за да се вижда къде се намира тя, но и да не пречи на четимостта на текста.

Отрицателно пространство

Отрицателното пространство още наричано „negative space“ също създава контраст. Това е висш пилотаж в дизайна. Веднага може да разпознаете фирмата професионалист по начина, по който тя използва отрицателното пространство. Чрез него се казва много с малко. Пример за отрицателно пространство е липсата на фигура, но загатването ѝ с очертания. Едни от най-добрите лого дизайнери използват именно предимно тази техника.

Пропорционален изглед

Вече говорихме за пропорциалността при разстоянията и типографията. Пропорциите, обаче са във всеки детайл и дори продуктува снимка. Сигурно сте чували за златните пропорции, още наричани „златно съотношение„. Сега ще кажете „Дизайнерите да не са математици?“ , ами най-добрите дизайнери може и да не са математици, но имат понятие от пропорции. Още преди да започнат проекта разделят мислено в главата си обекта на части и след това го позиционират и материализират. За целта им помагат множество инструменти и програми. За преценяването на правилните пропорции се изискват или години тренировки или математически познания. Вътрешния усет, разбира се помага, но ако разчитате само него бавно ще постигнете максимален резултат.

Адаптивност за мобилни устройства
Важно е да се обърне внимание и на мобилната версия на сайта и версията за таблет (Адаптивност)

Съчетаване на цветове – цветови схеми

Изобилие от готови цветови схеми блика в интернет. Ако фирмата изработваща вашия уеб дизайн няма представа какво е това цветова схема, то си личи в дизайна. Не си мислете, че безкрайната шарения е най-добрия вариант. Просто защото искате това да е червено или синьо, за да се вижда и другото черно. Добре е да се доверите на вашия дизайнер. Оставете го да ви предложи цветови схеми, с които да работите и работете с тях!

Не просто, защото вашият любим цвят е с код RGB(247, 48, 36) да заслепите потребителите си. Или като една наша клиентка да искате всички цветове на дъгата просто защото принтира CMYK. Не е добра практика клиента да съставя цветовата си схема сам или да променя вече готова такава. Съжалявам, да го прочетете, но наистина не е. Изпробвали сме го твърде дълго, за да знаем. Ако цветовата схема се променя, то най-добре е да бъде предложена изцяло нова такава от дизайнера. От изключителна важност е цветовете да си отиват един с друг.

Моята лична препоръка е да не използвате повече от 4 цвята и 6 нюанса. Това е абсолютния максимум, който препоръчвам. Често аз самия работя с до три цвята и 4 нюанса. Изключение прави изработката на този сайт, от който в момента четете статията, защото там се използва друг похват за дизайн, още наричан „материален дизайн“. Този тип дизайн има строги насоки за използване. Когато си добър дизайнер, може да си позволиш да комбинираш стилове дизайн, но забележете, че всяка страница има своя собствена презентация и преходите стават неусетно и леко за човешкото око.

Фирменият уеб дизайн на Вземи Сайт е комбинация от техники с цел да покажем на посетителите си какво можем да постигнем. Когато избирате фирма за уеб дизайн, не правете експерименти. Използвайте вече проверени техники и предложените от тях цветови схеми. Ако цветовите схеми не са по вкуса ви търсете, докато не откриете тази, която най-добре пасва на желанията ви. Винаги се допитвайте до фирмата дизайнер!

Разлика в дизайн стиловете

Част от този въпрос засегнах в горния параграф за съчетаването на цветовите схеми. Разлика в стиловете е почти недопустима, а често се стига до такава поради няколко причини. Веднъж фирмата дизайнер, изработва сайта ви с нейната визия и стил и след това вие клиентите започвате да добавяте постепенно съдържание и собствени изображения. Добрият дизайнерски екип, винаги ще ви посъветва за най-добрите практики да добавите подходящите графики и картини за сайта си. Тук вече нещата опират не само до фирмата изработваща проекта, ами и до бюджета на самия клиент. Ако държите на професионализма и, да кажем, искате да добавите нова страница, е добре да се погрижите и да продължите със същите добри практики, които изграждащият сайта екип е следвал. Това става като ги потърсите отново, за да продължат делото си в същата посока. Не правете компромис с фирмената си идентичност в интернет.

Бавно зареждане на сайта

Има най-малко хиляда и петстотин причини, за които се сещам сайта ви да зарежда бавно. Посветил съм цяла статия на бързината на зареждане на уеб сайтове, която може да ви е от полза. Един сайт, зарежда ли бавно, веднага може да си направите три извода, които няма да са погрешни.

 1. Лоша конфигурация на сървъра, на който сайта се помещава
 2. Лоша структура на сайта и безразборни пренасочвания
 3. Лошо качество на кода на уеб софтуера

Накратко – уеб сайт, който зарежда бавно е изключително лоша реклама, която може да ви даде добра представа колко точно си струва този сайт. Не правете компромиси със скоростта на зареждане, защото те ще се отразят и на резултатите ви в Google.

Лесна навигация в сайта

Mенюта и разположение

Много от клиентите ми коментират с мен, че техните посетители и клиенти оценяват високо лесното навигиране в сайтовете им. Уеб дизайнът не трябва да представя един уеб сайт с претрупран потребителски интерфейс (UI) , а да помогне лесно на посетителите бързо да се ориентират къде е това, което ги интересува в менютата и връзките.

Структура на сайта и чести проблеми

Вече не говорим само за уеб дизайна като визуално оформление на фронт енда. Говорим за това, което се планира доста преди да се започне самия фронт енд дизайн – именно структурата на сайта.

Структурата на сайта е фактор от изключителна важност. Ние винаги заедно с клиентите си дълго обсъждаме какъв е най-добрият вариант за изграждане на структурата на сайта им.

Лошата структура е не само трудна за разбиране от хората, но и от търсачките. Често се случва да откажем да се захванем с проект за оптимизация на сайт, когато виждаме, че някой преди това фатално е повредил структурата.

Един пример за лоша структура във връзките на сайта, който на пръв поглед е невидим за неопитното око на посетителя са URL адресите на динамичните страници. Нека си представим, че една страница, която често се обновява автоматично. Например страницата „каталог“, „магазин“, „последни новини“ и др. подобни. , понякога генерира номер или get заявка в адреса на сайта.

Ето реален пример от стария сайт на наш клиент правен от непрофесионалисти:
„clientdomain.com/index.php/recycled-2c61e.html?start=60“

Какви са проблемите, които могат да възникнат от тази лоша практика?

Проблемите са много и от всякакво естество, но двата най-основни са визуалното възприятие на потребителите, четящи споделената връзката от приятел или препоръчка в e-mail-a си и създаването на объркване за търсачките. Ами, ако запазим резултатът в „любими“ на браузъра си? Утре на тази страница ще има нови изгенерирани публикации, различни от тези, които сме запазили.

Как може да се решат такива проблеми, ако фирмата за уеб дизайн е професионалит?

Не е ракетно инженерство, но не е и особено лесно. Ние бихме решили проблема използвайки AJAX заявки. Т.е. без да създаваме нова страница, викаме от базата данни необходимите обекти и не презареждаме цялата текуща страница, а само част от нея, като така запазваме URL адреса и той остава непроменен: „clientdomain.com/recycled“

Mod_rewrite в Apache2 и други проблеми със структурата

Друга изключително лоша практика, която винаги ми прави впечатление и издава неспособността на фирмата изработваща сайта да конфигурира сървъра си правилно е /index.php/ след името на домейна и в началото на всяка страница. Пример „domain.com/index.php/home“ или „domain.com/index.php/products/“. Винаги когато видя такова нещо изтръпвам. Първо, че това е ужасно вредно, ако сайта подава на браузъра за интерпретиране дълги адреси на кирилица. Второто е, че при SEO оптимизация, ключовата дума отива на 10 символа разстояние след домейна, което пречи на класирането. Най-малкото такава практика показва пълната неграмотност и некомпетентност на фирмата за уеб дизайн и липсата ѝ на умения да се справят с един mod_rewrite или друг проблем на сървъра.

Качествени изборажения / снимки

Снимките и картинките в един сайт са от изключителна важност за дизайна. Те би следвало да са подбрани внимателно и с вкус. В идеалния случай дори да бъдат собствени фотографии или дигитални творби изработени от фирмата за уеб дизайн. Използване на несъответсващи стилово картини е проява на лош вкус и липса на професионализъм. Обърнете внимание на това как са изрязвани обектите. Дали има излишни пиксели, дали изображенията са със запазени цветове sRGB за уеб. Също така е важно дали са компресирани, за да зареждат еднакво бързо на мобилни устрайства.

Един лесен начин за проверка

Начин, който аз лично използвам, за да проверя дали колегите ни са си свършили добре работата е маркирайки с ляв бутон дадена картина, която е на прозрачен фон. Така виждам откъде започва тя и къде свършва. Ако фирмата за уеб дизайн е мързелива, то тя ще избере да изреже картината с разстояние (празно място) и това празно място да служи като подравняване с останалата част от дизайна. Професионалистите, обаче си личат именно в умението си да използват „margin“ и „padding“ атрибутите адекватно, за да постигнат същия резултат, премахвайки излишните прозрачни пиксели от картината, така че да намалят значително размера ѝ.

Оптимизиране на зареждането на изображенията в сайта

Макар и на пръв поглед това да е незначителен детайл, когато се съберат всички изображения на сайта ви, ако те са изрязани кадърно и компресирани, могат да намалят времето за зареждане на сайта с до 2-3секунди. Разберете защо времето за зареждане на сайт е толкова важно и как дори една секунда е фатална и е от огромно значение за посетителите. Това не е мит, това са статистически данни събрани от Google за последната една година!

Техники за напреднали – подобряване на зареждането на изображения чрез спрайтове

Използването на спрайтове също е друга техника, която обединява много малки картинки в едно изображение, което се разпределя в изгледа си чрез уеб програмиране на CSS стилове. Това са техники, които използват само напреднали.

Поискайте промени

Един от най-добрите начини да изпитате фирмата, на която сте възложили вашия уеб сайт дизайн е да попитате възможни ли са промени върху текущия проект. Внимание! Пригответе се да заплатите тези промени допълнително или спрямо уговорката ви с фирмата. Ако отговорите насреща не са уклончиви, а убедителни и видите бързи резултати, това може да ви говори, че дизайнерите и програмистите, които работят по проекта ви са кадърни и адаптивни. Така ще разберете каква част от проекта ви е направен по заготовка и въобще дали хората отсреща могат да се справят със задачата сами да изградят уеб сайт или ви хвърлят прах в очите с изцяло готови решения, които дори не могат да персонализират и адаптират за нуждите ви.

Важно е да кажем, че прекаляването и безкрайните капризи, не са приятни никому. Не е идеята да разигравате уеб дизайн фирмата, идеята е да проверите практическите им умения и докъде се простират те в сферата на познанията им.

Изпипване на детайлите

Макар и на последно място споменати, детайлите съвсем не са на последно място. Добрата фирма за уеб дизайн и екипа ѝ, ще се погрижат да се занимаят с детайлите. Макар и това да не се случи в първите етапи на проекта, при щриховането на идеята, те ще доизпипат творението си, за да гарантират собствената си репутация.  Детайлите не са забележими от всеки. Може и за вас самите детайлите да нямат значение на пръв поглед, но бързо ще установите, че „и вие не знаете защо“ уеб дизайна, на който е обърнато повече внимание към детайла ви допада много повече и усещате разликата. Разликата може да се усети най-ясно, ако идвате от фирма, която преди това е работила с вас и не е била с чак такова голямо внимание към детайла.

За какво да гледаме в екипа на фирмата за уеб дизайн?

Има няколко неща, които са мигновени флагове за компетенцията на вашия бъдещ избор за фирма за уеб дизайн. Те се отнасят не толкова до самия дизайн, колкото до екипа занимаващ се с изработката. Ето още няколко неща, за които да гледате, съдейки на база нашите добри практики.

 • Познания за работа с последните технологии
 • Избягване на директни отговори на въпросите
 • Гъвкавост на екипа
 • Перспектива на развитие на проекта
 • Организация и методики на работа
 • Договор и фактури
Съдържание:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top