+359 883 37 39 93

Пон – Пет: 10:00 – 19:00

Как да изберем име за домейн: 4 лесни стъпки за избор на перфектното име

Опитвате се да намерите най-подходящото име за домейн? Изборът на правилното домейн име е едно от най-важните неща, които трябва да направите за уебсайта си. В допълнение към цялостния изглед на вашия уеб сайт, името на вашия домейн ще предава важна информация на посетителите и алгоритмите на търсачките.

За щастие има няколко изпитани метода, с които да направите избора си на домейн  име възможно най-ефективен. Например можете да изследвате най-търсените ключови думи във вашата ниша, за да ги включите в името си. Може да използвате генератор за имена на сайтове, за да получите идеи и да вземете окончателно решение въз основа на предварително зададени основни критерии.

В тази статия ще ви дадем по-ясна представа как да изберете име на домейн, което не само вие да харесвате. Домейн име, което да бъде разпознаваемо и привлекателно, както за хората, така и за търсачките.

Защо да не бързаме при избор на домейн име?

Името на вашия домейн е адреса на вашия уебсайт в интернет. Въпреки, че това не е единственият фактор, който ще повлияе на успеха на уебсайт ви, има много причини, поради които трябва да изберете внимателно името на домейна си:

 • Уникалното, запомнящо се име, улеснява задържането на посетителите и ги насърчава да се върнат.
 • Името на вашия домейн, може незабавно да даде ясна представа на нови посетители (или потребители на търсачките) за цялото съдържание на уебсайта ви.
 • Името на домейна влияе върху оптимизацията на търсачките (SEO).
 • Промяната на името на домейна, след създаването на уебсайта и запазване на позициите в търсачките, ще отнеме време и усилия.

Имената на сайтовете имат тежест за класирането им, както и всичко останало. Ето защо изборът на правилното име на домейн, трябва да бъде внимателен процес и трябва да обмислите всички опции, преди да определите най-доброто домейн име за вас.

Защо да бързаме при закупуването на домейн?

Домейн името може да ви струва няколко долара. Да речем двадесет,  петдесет или сто, в зависимост от .TLD-то му (.com, .net, .org). Това не е голям разход, ако закупувате ново домейн име, което преди не е било собственост на никой друг. Може да закупите неограничен брой домейн имена и никой няма да ви санкционира за това. Ако, обаче изпуснете хубаво домейн име, то много бързо може да ви бъде отнето от някой друг с интерес в нишата. Откупуването на домейн от друг човек или институция, вече е скъпо удоволствие. Това може да ви струва хиляди, особено, ако домейнът е натрупал репутация и е съществувал известно време в интернет.

Имайте предвид, че големи компании обикалят мрежата, за да видят какво търсят хората. Ако се забавите със закупуването на апетитно име, шансът техните роботи да го закупят няколко дена по-късно, за да се опитат да ви го продадат е голям.

Как да изберете име на домейн за вашия уеб сайт в 4 стъпки?

В тази статия, не можем да ви кажем кое домейн име е най-подходящо за вашия конкретен уебсайт. Ние, обаче предлагаме безплатни и платени консултации на нашите клиенти и можем да ви насочим към внимателен и обмислен избор.

Статията не представлява ясно дефинирани списък от стъпки и правила при избора на домейн име. Имената на домейни не са наука като физиката и химията. Следвайки тези правила, никога нямаше да се сетите за домейн като „Google.com“! – но за повечето уебсайтове, сме изброили най-добрите и препоръчани практики.

Стъпка 1: Изберете една или повече ключови думи, които определят уебсайта ви.

Има много начини да започнете да генерирате идеи за име на домейн. Може да създадете име на домейн за сайта си, въз основа на вашето име или вече съществуващ бизнес. Важна част от наистина доброто име на домейн, обаче са вплетените в него ключови думи.

По същата причина, е разумно да използвате ключови думи в имената на всичките си домейни. Резултатите, откъм SEO, могат да помогнат на вашия уебсайт да се класира по-високо в резултатите от търсачките, като по този начин донесе повече трафик. Освен това, ключовите думи могат да помогнат на потенциалните посетители да разберат по-добре фокуса и пазарната насоченост на вашия уебсайт.

За щастие процесът на изследване на ключови думи при избора на домейн, е същият като процеса на намиране на ефективни ключови думи за други цели. Можете да използвате инструменти като Google Keyword Planner и KWFinder, за да търсите термини, които имат както голям обем на търсене, така и (в идеалния случай) ниска конкуренция. Не забравяйте, че в този случай, търсите ключова дума, която представлява вашия уебсайт и цялостното му съдържание.

Стъпка 2: Използвайте генератор на домейн имена, за повече идеи

След като имате няколко разписани опции за ключови думи, е време да премислите и да селектирате 5 от тях за името на вашия домейн. Въпреки че можете да направите това без специални инструменти, обикновено е трудно, защото ще продължите да срещате имена на домейни, които вече са взети и имат собственици.

Използването на генератор на имена на домейни, ще ви помогне да рационализирате процеса, без да се напрягате твърде много и си гарантирате, че всички предложения могат да бъдат закупени:

За да илюстрираме това по-добре, да предположим, че създавате сайт за брачни консултации. За ключовата дума сте избрали „брачни консултации“. Въвеждането на тази дума в лентата за търсене ще върне следните резултати:

Както можете да видите, има много варианти за избор. Ако не ви харесват, можете да опитате малко по-различна ключова дума или да превъртите надолу, за да получите произволни идеи и предложения за ключови думи. Препоръчваме ви да отделите малко време и да излезете с някои надеждни избори, за да можете да стесните избора си в следващата стъпка.

Стъпка 3: Изберете най-доброто име на домейн въз основа на някои прости условия

На този етап сте готови да стесните списъка с потенциални имена и да завършите процеса на избор на име за домейна. Част от този процес е субективен – в крайна сметка изборът на домейн име, което да харесвате, е от решаващо значение. Можете, обаче, да използвате и някои прости критерии, за да опростите вземането на решения.

За най-добри резултати трябва да изберете име на домейн, което е:

 • Kраткo и ясно. Дългите и объркващи имена са по-трудни за запомняне и по-лесни грешки.
 • Креативно и запомнящо се. Колкото по-уникално можете да направите името на вашия домейн (като същевременно го поддържате просто и ясно), толкова по-убедително ще бъде то.
 • Лесно за четене и произнасяне. Избягвайте да използвате цифри и специални символи, тъй като те могат да предизвикат объркване, когато говорите високо. Също така си струва да помолите приятелите си да го произнесат, за да избегнете случайно объркване и непредвидени нежелани резултати.

И накрая, важно е също така внимателно да разгледате домейна от най-високо ниво (TLD-то) на името на вашия домейн.

Най-просто казано, това е частта в края – .com, .dev, .me, .org, .net, .online и т.н. За много уебсайтове .com е най-добрият избор, защото това е, което повечето посетители очакват и е най-лесно за запомняне. Въпреки това става все по-трудно да се намерят качествени .com имена на домейни и потребителите започват все повече да свикват и с други разширения. Следователно, ако харесвате имена, различни от.com, не се ограничавайте в покупката си.

Единственото нещо, което трябва да знаете е, че TLD, което се отнася за определен регион (например .co.UK или .ca). Google използва за подпомагане на географското насочване на вашия уеб сайт, така че ако наистина искате Google да насочи географски вашия сайт, изберете тези разширения.

Стъпка 4: Регистрирайте новото си домейн име

След като определите правилната комбинация от базирани на ключови думи имена и TLD-та, всичко, което трябва да направите, е да закупите име на домейн. Начинът, по който правите това, обикновено зависи от доставчика на домейн хостинг, който ще използвате.

Обикновено, можете да закупите име на домейн по време на процеса на регистрация за хостинг план. Освен това можете да закупите имена на домейни отделно чрез специален регистратор или хостинг компания. Ако изберете име с помощта на колелото за домейни, можете дори да използвате бутона „Преглед на подробности“, за да отидете директно на страницата за плащане:

Когато сте готови да регистрирате акаунт за уеб хостинг, не забравяйте да изберете бърз и надежден хостинг, какъв е VPS хостингът, предлаган от Вземи Сайт. Преминаването на такъв, ще доведе до две неща: (1) Ще си гарантирате бърза скорост на зареждане и ще бъде удоволствие за клиентите, посещаващи сайта ви; (2) Ще ви помогне да се класирате по-добре в резултатите на Google.

Разбира се, не е нужно да получавате името на хоста и името на домейна от едно и също място. Ако изберете име на домейн от друго място, пак можете да го свържете с нов или съществуващ сайт по-късно. Начинът, по който работи, зависи от избрания от вас доставчик на уеб хостинг. Трябва да проверите документацията на доставчика или да помолите екипа за поддръжка за помощ при извършване на превода. В случай, че сте клиенти на Вземи Сайт, тази конфигурация се извършва безплатно и лесно от екипа ни и дори няма да ви безпокоим с процеса.

Финални мисли за това как да изберете перфектният домейн

Отначало разбирането как да изберете име на домейн за вашия уеб сайт може да е по-сложно от очакваното. В крайна сметка това е ключово решение. Ще откриете обаче, че този процес може да е изненадващо лесен и извършен само в няколко лесни стъпки, ако разполагате с подходящите инструменти или имате компетентен съветник.

За да изберете име на домейн за вашия уеб сайт, всичко, което трябва да направите, е да изпълните следните четири стъпки:

 1. Изберете една или повече ключови думи, които представляват вашия уебсайт.
 2. Използвайте генератора на имена на домейни, за да разгледате опциите си.
 3. Изберете най-доброто име на домейн въз основа на някои прости критерии.
 4. Регистрирайте новото си домейн име.

Имате ли въпроси, на които не отговорихме, за това как да изберете домейн име за вашия уеб сайт? Попитайте ни в раздела за коментари по-долу!

Съдържание:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top