+359 883 37 39 93

Пон – Пет: 10:00 – 19:00

Как да изберем домейн (име за сайта си) в 4 лесни стъпки?

последно обновяване 14.02.2023г.

Бързо въведение в света на домейн имената

 • Какво е домейн? – Името на домейн е уникален адрес, който идентифицира уебсайт в интернет. Състои се от низ от знаци, който обикновено включва име, последвано от домейн от първо ниво (TLD), като .com, .org или .net.
 • Как работят домейн имената? – Когато потребител въведе име на домейн в своя браузър или щракне върху връзка с това име на домейн, браузърът изпраща заявка до системата за име на домейн (DNS), за да намери IP адреса, свързан с този домейн. След това IP адресът се използва за свързване на потребителя към сървъра на уебсайта.
 • Как да изберем добро име за домейна си? – Доброто име на домейн трябва да бъде запомнящо се, лесно за изписване и подходящо за съдържанието или предназначението на вашия уебсайт. Също така е важно да изберете TLD, който е подходящ за вашия уебсайт, и да избягвате използването на числа или тирета в името на вашия домейн, ако е възможно.
 • Как да регистрираме име на домейн? – За да регистрирате име на домейн, ще трябва да изберете регистратор на домейн и да потърсите налични имена на домейни. След като намерите име на домейн, което харесвате, можете да го закупите и да настроите DNS настройките на вашия домейн, за да го свържете с вашия уебсайт.
 • Какви са различните типове TLD? – Има два основни типа TLD: общи TLD (gTLD) и TLD с код на държава (ccTLD). Някои примери за gTLD включват .com, .org и .net, докато ccTLD са специфични за определени държави или региони, като .bg за България или .eu за Европейския съюз.
 • Можем ли да променим името на вашия домейн? – Възможно е да промените името на вашия домейн, но това може да окаже значително влияние върху SEO и трафика на вашия уебсайт. Ако решите да промените името на вашия домейн, важно е да настроите 301 пренасочвания, за да сте сигурни, че потребителите и търсачките ще бъдат насочени към вашия нов домейн.

Защо да не бързаме с избора на домейн – име за нашия сайт?

Важно е да не бързате с избора на домейн, защото името на вашия домейн е важна част от марката и идентичността на вашия уебсайт. Изборът на домейн име, което не е добре обмислено или не отразява съдържанието или целта на вашия уебсайт, може да доведе до объркване и да затрудни потребителите да намерят и запомнят вашия сайт.

Също така, след като сте регистрирали домейн, може да се окаже трудно да го промените по-късно. Промяната на името на вашия домейн също може да има отрицателно въздействие върху SEO на вашия уебсайт, тъй като търсачките може да се наложи да преиндексират сайт ви и е вероятно да не разпознаят веднага новия ви домейн като достоверен.

Важно е да отделите време за проучване преди да изберете името за вашия сайт. Неговият домейн, трябва да бъде запомнящ се, лесен за изписване и подходящ за съдържанието или предназначението на вашия уебсайт. Това ще ви помогне да създадете силна онлайн марка и ще улесни потребителите да намерят и запомнят вашия сайт.

Как да направим добър избор за име на домейна си?

 1. Изберете име на домейн, което е лесно за запомняне и лесно за изписване.
 2. Уверете се, че името на вашия домейн отразява съдържанието или целта на уебсайта ви.
 3. Избягвайте да използвате цифри или тирета в името на вашия домейн, тъй като те могат да бъдат объркващи за потребителите и да направят по-трудно запомнянето или въвеждането.
 4. Изберете TLD, което е подходящо за вашия уебсайт и целева аудитория. Например, ако вашият бизнес е базиран в конкретна държава, използването на специфично за държавата TLD като .bg, .us, .lu или .co.uk може да помогне на вашия сайт да се класира по-добре в резултатите от местното търсене.
 5. Опитайте се да купите домейн име, което е възможно най-кратко, без да жертвате от яснотата и логиката.
 6. Избягвайте използването на защитени с търговска марка или авторски права термини в името на вашия домейн, за да избегнете потенциални правни проблеми.
 7. Съставете списък от домейн имена, преди да финализирате избора си и се уверете, че няма други сайтове с подобни имена на домейни, които биха могли да предизвикат объркване у потребителите.
 8. Помислете дали да не използвате ключови думи в името на вашия домейн, ако са подходящи за съдържанието или целта на вашия уебсайт. Въпреки това, не прекалявайте с ключовите думи и не препълвайте името на домейна си, тъй като това може да се разглежда като спам от търсачките.

Вашето домейн име трябва да бъде кратко и ясно, креативно и запомнящо се, лесно за четене и произнасяне, да съдържа ключовите думи или името на бранда ви и ако сайтът е базиран в конкретна страна, да се съобразим с нейното TLD.

Например местен ресторант за пица в България, може да избере името на домейна „PizzaBorislav.BG“, за да помогне за насочването към клиенти от България и да покаже ясно, че е ресторант за пица. Това домейн име е кратко, лесно за запомняне, включва подходяща ключова дума и специфично за държавата TLD. Следвайки тези най-добри практики, фирмите могат да изберат домейн име, което е едновременно запомнящо се и оптимизирано за търсачките.

Защо да побързаме да закупим домейн име?

 1. Имената на домейни са уникални: След като името на домейн бъде регистрирано, то вече не е достъпно за закупуване от никой друг. Това означава, че ако се забавите твърде дълго с избора на име на домейн, рискувате да пропуснете името, което искате.
 2. Конкуренция: Интернет е пренаселено място и вероятно има много други уебсайтове, които се борят за същата аудитория като вас. Ако се забавите с избора на име на домейн, може да откриете, че някой друг ще ви изпревари и ще регистрира желаното от вас име.
 3. Създаване на марка: Вашето име на домейн е важна част от идентичността на марката на вашия уебсайт. Изборът на име на домейн, което е запомнящо се и отразява съдържанието или предназначението на вашия уебсайт, може да помогне за установяването на силна марка и да улесни потребителите да намерят и запомнят вашия сайт.
 4. SEO: Имената на домейни могат да играят роля в SEO и изборът на име на домейн, което включва подходящи ключови думи или което отразява съдържанието или целта на вашия уебсайт, може да помогне за класирането в търсачките. Ако се забавите с избора на име на домейн, може да пропуснете възможността да оптимизирате името на вашия домейн за търсачките.
 5. Цена: Както споменахме по-рано, закупуването на име на домейн, което вече е регистрирано, може да бъде скъпо предложение. Ако се забавите с избора на име на домейн и някой друг го регистрира, може да се наложи да платите премия, за да придобиете името.

Накратко – бързото действие при избора домейн име, може да ви помогне да осигурите името, което искате, да създадете силна марка и да оптимизирате уебсайта си за търсачките. Важно е да отделите време, за да проучите и изберете име, което е подходящо за вашия уебсайт, но след като вземете решение, добра идея е да действате бързо, за да подсигурите името за себе си, преди някой друг да го направи.

Как да закупим име за нашия уебсайт – наричано още „домейн“?

 1. Изберете име на домейн: Изберете име, което отразява целта или марката на вашия уебсайт.
 2. Проверете наличността: Използвайте уебсайт на регистратор на домейни, като Namecheap, Porkbun.com или Domain.com, за да видите дали желаното име на домейн е налично за покупка.
 3. Изберете TLD: Решете кой домейн от първо ниво (TLD) искате да използвате, като .com, .net, .org или специфичен за държава TLD.
 4. Добавяне в количката: Добавете името на домейна към вашата пазарска количка и продължете към плащане.
 5. Предоставете лична информация и информация за плащане: Въведете вашата лична информация и информация за плащане, включително вашето име, адрес и данни за кредитна карта.
 6. Преглед и потвърждение: Прегледайте подробностите за покупката и изпратете поръчката си.
 7. Потвърдете собствеността: След като покупката приключи, ще получите имейл от регистратора с инструкции как да потвърдите собствеността си върху името на домейна.
 8. Настройте уебсайта си: След като потвърдите собствеността си, можете DNS-ите към уебсайта си и да започнете да използвате новото име на домейн.

Колко струва името, което искам за сайта ми? Каква е цената на един домейн?

Имайте предвид, че цените за имена на домейни може да варират в зависимост от регистрара, TLD-то и популярността на името.

Цената на име на домейн може да варира в зависимост от няколко фактора. Например дали домейна е от първо ниво (TLD), регистратора, от който го купувате, и продължителността на времето, за което го регистрираме. Цената на регистрация на нов домейн може да варира от няколко долара до няколкостотин долара на година, в зависимост от TLD-то и регистратора. Някои регистратори може също да предлагат отстъпки за по-дълги периоди на регистрация или да комбинират регистрация на домейн с други услуги. Освен това премиум имена на домейни, които са в голямо търсене или имат ценна ключова дума в името, могат да се продават за хиляди или дори милиони долари.

Защо .COM е предпочитано TLD за всеки домейн?

Изберете .COM и никога няма да сбъркате!

 • Популярност: .com е най-популярният TLD с над 150 милиона регистрирани имена на домейни. Това означава, че хората са запознати с .com и е по-вероятно да го запомнят, отколкото други TLD.
 • Надеждност: .com се разглежда като надежден TLD, особено за фирми и организации. Наличието на име на домейн .com може да помогне за установяване на доверие с потенциални клиенти или посетители на вашия уебсайт.
 • SEO предимства: Google и други търсачки са склонни да дават известно предимство на .com домейни в своите резултати от търсене, особено за глобални търсения в цял свят. Това може да помогне на вашия уебсайт да се класира по-високо в резултатите от търсенето и да привлече повече трафик.
 • Наличност: Въпреки, че много популярни домейни имена на .com вече са регистрирани, все още има много налични и често е по-лесно да се намери добър домейн .com, отколкото добър домейн в други TLD.

Като се има предвид всичко от този списък, има много други TLD-та, които може да са по-подходящи за определени типове уебсайтове, особено за специфични за страната или бизнес нишата уебсайтове. Важно е да изберете TLD, което отразява вашата марка и аудитория и е подходящо за целта на вашия уебсайт.

Как да избегнем триковете на регистрарите и да не харчим излишно пари при избора на домейн?

 1. Пакетни услуги: Някои регистратори ще предложат допълнителни услуги, като например уеб хостинг или имейл, като част от пакет с вашата покупка на домейн. Въпреки че тези услуги могат да бъдат полезни, те може да не са необходими и регистраторът може да ви таксува повече, отколкото бихте платили за тези услуги отделно. За да избегнете това, обмислете закупуването само на името на домейна и проучете други опции за допълнителни услуги.
 2. Допълнителни добавки: Регистраторите може да се опитат да ви предложат допълнителни функции, като например поверителност на домейна или SSL сертификати, които може да не са необходими за вашия уебсайт. Помислете дали тези функции са важни за вашия уебсайт и дали можете да ги получите другаде на по-ниска цена.
 3. Автоматични подновявания: Някои регистратори автоматично ще подновяват вашето име на домейн всяка година, освен ако не се откажете активно. Това може да доведе до неочаквани такси и такси, ако забравите да анулирате автоматичното подновяване. Не забравяйте да прочетете правилата и условията на регистратора и деактивирайте автоматичното подновяване, ако не искате да бъдете таксувани автоматично.
 4. Скрити такси: Някои регистратори може да изискват допълнителни такси, като такси за прехвърляне или такси за обратно изкупуване, които може да не са очевидни, когато закупите името на домейн. Не забравяйте да прочетете правилата и условията на регистратора и да разберете всички такси, свързани с името на домейна, преди да закупите.
 5. Ниски цени за първата година: Някои регистратори може да предложат ниски цени за първата година от регистрацията на вашия домейн, но след това значително да повишат цената за следващите години. Не забравяйте да разберете пълната цена на името на домейна и всички допълнителни такси, преди да направите покупка.
 6. Множество излишни домейни – да ви предложат домейни с различни TLD-та от избраното от вас в пакетна цена. Истината е, че освен ако не сте мули-милионен бизнес тези домейни с различни TLD-та ще са ви напълно излишни!

За да избегнете тези трикове, важно е да направите проучване и да сравните цените и услугите между различните регистрари. Прочетете внимателно правилата и условията, преди да направите покупка, и обмислете закупуването само на това, от което се нуждаете за уебсайта си. Имайте предивд, че регистрарите предлагат ниско качествени допълнителни услуги, покрай продажбата на домейн имена. Това най-често са хостинг на уебсайтове, инструменти за изграждане на уебсайтове, които обикновено няма да са ви необходими. Не хабете времето и парите си в тях.

Други въпроси за домейните, които хората често задават

Как мога да проверя дали име на домейн е налично и да избегна проблеми със запазените марки?

За да проверите дали име на домейн е налично, можете да използвате инструмента за търсене на регистратор на име на домейн, за да видите дали името, което искате, вече е регистрирано. Също така е важно да избегнете всякакви проблеми със запазените марки, като проверите базата данни на Службата за патенти и търговски марки на Съединените щати, за да видите дали желаното от вас име на домейн нарушава нечия търговска марка. Също така е препоръчително да потърсите правен съвет, ако не сте сигурни в законността на избраното от вас име на домейн.

Какво трябва да направя, ако желаното име на домейн вече е заето?

Ако името на домейна, което искате, вече е заето, може да се наложи да обмислите използването на различен TLD, да промените леко името или да се свържете със собственика, за да видите дали желае да продаде домейна. Освен това можете да използвате пазар за имена на домейни, за да закупите име на домейн, което вече е собственост на някой друг.

Кои са някои често срещани грешки, които трябва да избягвате при избора на име на домейн?

Често срещаните грешки, които трябва да избягвате при избора на име на домейн, включват избор на име, което е твърде дълго или трудно за изписване, използване на цифри или тирета в името, избор на име, което е твърде подобно на името на домейн на конкурент, и неотчитане на последиците за марката на името.

Има ли правни съображения при избора на име на домейн?

Да, има правни съображения при избора на име на домейн. Важно е да се гарантира, че името не нарушава никакви съществуващи търговски марки и че не нарушава никакви закони или разпоредби. Освен това е важно да се вземат предвид правните последици от използването на определени думи или фрази в името на домейна.

Възможно ли е да променя името на домейна си, след като вече съм го закупил?

Да, възможно е да промените името на вашия домейн, след като вече сте го закупили. Това обаче може да бъде сложен процес и да доведе до загуба на всички съществуващи класирания в търсачките и входящи връзки. Като цяло е препоръчително да изберете име на домейн, което планирате да запазите в дългосрочен план.

По-добре ли е да имате име на домейн, което е лесно за изписване или лесно за запомняне?

В идеалния случай трябва да изберете име на домейн, което е едновременно лесно за изписване и лесно за запомняне. Въпреки това, ако трябва да избирате между двете, обикновено е по-добре да дадете приоритет на име, което е лесно за запомняне, тъй като това може да доведе до по-директен трафик и по-добро разпознаване на марката.

Съдържание:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top