+359 883 37 39 93

Пон – Пет: 10:00 – 19:00

Как COVID-19 се отрази на онлайн бизнеса и електронните магазини?

През 2020 година, COVID-19 е вируса, който повлия негативно на икономиката, но как се отрази той на интернет търговията и онлайн магазините? Хората са затворени по домовете си, пътуванията до други градове са забранени, вечерния час е факт в някои градове. Какво показва нашето проучване. Кои са онлайн бизнесите, които най-много пострадаха от корона вируса?

Какво споделят българските ни клиенти с онлайн магазини?

COVID – 19 се отразява сериозно на он-лайн търговията с подемно-транспортни машини. Тъй като изключително голяма част от малкия и средния бизнес на практика не функционира, никой не инвестира в този момент в складова техника. Още от средата на февруари в нашия бранш се усещаше такава тенденция. – Диана Йончева от motokari.bg

Изчакваме Ина да си напише мнението – Ина Кисьова от neolab.bg

Какво споделят чуждестранните ни клиенти за влиянието на корона вирус върху техния онлайн бизнес?

В чужбина нещата са доста по-напрегнати, но отново ситуацията с корона вируса е индивидуална за всеки различен онлайн бизнес. Повечето коментари на клиентите ни от сектора с хранителни продукти, кухни и доставки по домовете се развива повече от добре. Хората предпочитат да не излизат, а да си поръчат храна до дома. Измежду цялата статистика, която събрахме магазините продаващи дрехи, например също имат до 40% увеличение в продажбите. Всички електронни магазини, които организират доставка извън границите на страната, в която извършват дейност са прекратили тази практика, докато вируса не затихне. Сайтовете предлагащи консултанска дейност и тези в сверата на услугите обявиха до -80% намаления през периода до юни 2020 година. Въпреки голямото намаление печалбите им се увеличават, а не намаляват.

Какво сочи статистиката от търсене в резултатите на Google?

Статистиката за търсене в Google показва, че пандемията от COVID-19 е повлияла значително на поведението на потребителите при онлайн пазаруване, със забележимо увеличение на броя на хората, които се обръщат към онлайн пазаруването. Причините са карантината със затворени по домовете си хора и мерките за социално дистанциране и затваряне на магазини.

Търсенията за „онлайн пазаруване“ и сродни термини се увеличиха и онлайн пазаруването се превърна в предпочитан метод за пазаруване за много потребители. Въпреки това, конкуренцията между онлайн магазините също се увеличи, като повече фирми преминават към онлайн продажби, което прави от съществено значение компаниите за електронна търговия да оптимизират своето онлайн присъствие, за да се откроят и да привлекат клиенти.

Какви са прогнозите в следващите няколко месеца и докрая на годината?

Очаква се пандемията от COVID-19 да повлияе значително на магазините за електронна търговия през следващите месеци и след това. Тъй като все повече хора си остават вкъщи и избягват пазаруването на място, се очаква преминаването към онлайн пазаруване да продължи и дори да се ускори в някои случаи. Търговците на дребно, които могат да се адаптират бързо и да осигурят безпроблемно изживяване при онлайн пазаруване, бяха прогнозирани като най-успешни. В същото време тези, които бавно възприеха електронната търговия, може да се борят за оцеляване. Освен това имаше загриженост относно прекъсвания на веригата за доставки и забавяне на доставките поради повишено търсене и други проблеми, свързани с пандемията. Въпреки това, тъй като глобалната ситуация се променя бързо, оставането в крак с последните новини и тенденции в индустрията е от съществено значение.

Какви промени в поведението на потребителите COVID-19 и как повлия на електронната търговия в България?

Пандемията от COVID-19 повлия значително на поведението на потребителите и бизнеса в електронната търговия в България и Европа. Тъй като хората прекарват повече време у дома, те все повече се обръщат към онлайн пазаруването, което води до скок в търсенето на уебсайтове за електронна търговия.

Според доклад на Европейски потребителски център (ECC) България броят на потребителските оплаквания, свързани с онлайн пазаруването, се е увеличил с 30% от началото на пандемията. Най-често срещаните оплаквания включват забавяне на доставката, недоставена доставка на стоки и проблеми с възстановяването на средства.

За да отговорят на нарастващото търсене, малките и средни предприятия за електронна търговия трябваше да се адаптират към променящия се пейзаж. Много са внедрили нови технологии, като виртуална реалност и чатботове, за да подобрят онлайн пазаруването за клиентите.

Пандемията обаче постави и предизвикателства пред бизнеса за електронна търговия. С прекъсванията на глобалните вериги за доставки и закъсненията на доставките стана по-трудно да се доставят и доставят стоки на клиентите. Освен това икономическото въздействие на пандемията доведе до намаляване на потребителските разходи, което се отрази на продажбите на много бизнеси за електронна търговия.

Въпреки предизвикателствата се очаква растежът на електронната търговия да продължи през следващите години. Според доклад на E-commerce Europe пазарът на електронна търговия в Европа се очаква да достигне 717 милиарда евро до 2023 г. спрямо 636 милиарда евро през 2020 г. Малките и средни предприятия за електронна търговия значително ще стимулират този растеж, докато продължават да се адаптират и правят иновации в отговор на променящия се пейзаж.

 

Съдържание:

1 thoughts on “Как COVID-19 се отрази на онлайн бизнеса и електронните магазини?”

  1. Николай П.

    За никого не беше лесна 2020 година. Всички бизнеси претърпяха криза. В някои онлайн бизнеси се усети повече. При мен лично, аз съм търговец с онлайн магазин и си рекламирам във Facebook, но пак усетих, че хората намалиха кпокупките си.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top