+359 883 37 39 93

Пон – Пет: 10:00 – 19:00

Скорост на зареждане на уеб сайт. Защо е толкова важна?

Скорост на зареждане на уебсайт

Годината е 2020, уеб технологиите се развиват и всеки ден при нас идват нови клиенти, които търсят  изработка на сайт и питат каква е скоростта на зареждане на сайта. Скоростта на зареждане на уеб страниците вече е задължително условие при класирането в Google. До скоро време в интернет беше пълно с големи и тежки сайтове, които зареждат бавно и е абсолютно невъзможно да бъдат заредени през мрежата на който и да е мобилен оператор, особено в режим на EDGE. В началото на 2019 година, настана масова борба за привличане на посетители и потенциални клиенти в интернет пространството. Ето защо хората притежаващи собствен бизнес сайтелектронен магазин или друг тип онлайн бизнес, веднага се ориентираха как да изпреварят от конкуренцията си.

Защо скоростта на зареждане на сайта е толкова важна?

1. Хората стават все по-нетърпеливи.

Покрай социалните медии, новите технологии, по-бързите процесори, по-добрите алгоритми на Google, хората вече нямат търпението да стигнат до информацията, която им е необходима. Свикнали са с написването на няколко ключови думи да постигат резултат за секунди.

Дори и да се класирате на първо място, ако не отговаряте на въпроса им или сайта ви зарежда бавно, те няма да предпочетата вас. Така е, защото знаят, че имат хиляди опции да и ще открият информацията си в следващите резултати. Нашият източник, сочи че:

Скорост на зареждане на уебсайт
 • Времето за зареждане от 1-3 секунди увеличава вероятността за напускане на сайта с 32%
 • Времето за зареждане от 1 до 5 секунди увеличава вероятността за напускане на сайта с 90%
 • Времето за зареждане от 1-6 секунди увеличава вероятността за напускане на сайта с 106%
 • Времето за зареждане от 1-10 секунди увеличава вероятността за напускане на сайта с 123%

2. Зареждането на бавни сайтове е почти невъзможно на EDGE

EDGE е остаряла технология, но въпреки това, тя се използва и до ден днешен. Свикнали сте да отваряте страници на LTE мобилна връзка (4G) за секунди. Добре, обаче излизате извън града и отивате в планината, някое село, а може би и в друг град. Например в Лондон. Телефона ви губи обхват и връзката преминава към най-бавната възможна – EDGE. 

В големите градове като Лондон връзката е многократно по-слаба, заради претоварването на клетките в мрежата. Говоря от лични преживявания. В момента, в който ви открият в Google и цъкнат на резултата ви, се появява една бяла страница и кръгче, което се върти безкрайно. 

Както се досещате, никой не би искал да има такова преживяване. След първите няколко секунди, посетителят натиска бутона “назад” и се връща обратно в резултатите. Това, обаче се отразява на позицията на сайта ви моментално и то в негативен аспект!

3. Увеличава се баунс рейта (броя хора, които си тръгват в първите няколко секунди)

Както вече споменахме се увеличава броя хора, които напускат в първите секунди. Търсачката си прави извод, че нещо не е наред със скоростта на зареждане, информацията или броя реклами на вашия сайт и потребителите не го намират за толкова полезен.

Дори сайтът ви да има добра on page оптимизация по ключови думи, мета тагове и други това губи смисъл. Търсачката въобще не стига дотам да оцени този плюс. Вместо това отсъжда, че не сте конкурентни по бързина на най-добрите сайтове.

3. Забелязали ли сте как Android у-вото ви непрекъснато се препълва?

Броят на мобилните търсения и зареждането на сайт от различни от компютърни устройства като телефони, таблети и други на първо място изисква адаптивен дизайн. В последно време броят на мобилните търсения се е покачил с 65%. Хората се прибират изморени вечер, не им се отваря компютъра, сядат на дивана и докато гледат телевизия, търсят решение на проблемите си. Това повишаване на процента, може само да ни говори, че е изключително важно да направим необходимото, за да задържим по-голямата част от аудитория си.

Случва ви се понякога да видите грешка, че свободната памет на вашето Andorid устройство е към края си. Освен автоматичните обновления, които складират информация по устройството ви, една от причините може да бъде кеширането на информация от браузване на уеб страници. Когато сайтовете, които отваряте не са оптимизирани за мобилни устройства, често изтегляте излишно големи изображения (и други файлове) по 3-4mb. Препоръчителната средна големина на сайт, за да зарежда той бързо е максимум 2-3mb. Средно нащите сайтове постигат резултат по-малък от 1mb на страница.

Какви са основните причини за бавното зареждане на сайта ви?
Решения на практически проблеми

1. Лошо написан код HTML5, CSS3, Javascript

Лошо написания код предполага най-различни видове проблеми, един от които е Javascript blocking-а или блокирането на Javascript. Такъв конфликт се получава по различни причини, но най-често поради:

 • Извикване на JS на неправилно място .
 • Извикване на две различни противоречащи си версии на една и съща библиотека.
 • Причините може да бъдат и други.

JS блоутуеър е израз, който уеб разработчиците използват, за да опишат претъпкването на страницата с анимирани ефекти, летящи бутони, плъзгащи се елементи и др.

За HTML и CSS3 – само ще споменем, че използването на препроцесори като LESS и SAAS, както и организирана програмна среда IDE или програмен редактор като Visual Studio, Atom и др. помага значително за ориентацията и бързото обновяване на кода. Това са добрите практики, които избираме като решение в повечето случай. За лошите можем да говорим много. Изисква се само въображение и неграмотност, а примерите за такива сайтове са безбройни.

Спагети код – също е причина за бавното зареждане на сайтовете. Това е израз, който се използва за код написан като заплетени спагети. С непроследимо начало и край. Дори да намериш единия край на спагетата, дргуия не е ясно точно къде е, защо е там и какво прави на мястото. Обикновено това е ниско качествен, неоптимизиран код, написан от някой лаик-любител, което затруднява зареждането на страницата с излишна сложност.

2. Лошо оптимизирани шрифтове и изображения

Има много стъпки за оптимизиране на изображенията. Само една от тях е размерът им да бъде намален или компресиран. Въпреки, че вече говорихме за CSS3, много ми се иска да засегна темата за CSS Sprites. Спрайтът позволява много малки изображения, да бъдат формирани в едно голямо. Това помага, защото браузърът прави само една заявка, за да изтегли едно изображение, вместо 25 заявки, за да изтегли 25 малки иконки. 

Спрайтовете изискват грамотност, защото не са никак лесни за изработка и костват часове работа, за да бъдат направени добре. Причината е, че програмистът трябва да каже на браузъра как да интерпретира картинката и да я разпредели по пиксели на определените за целта места.

Съвсем малко ще спомена за шрифтовете използващи SVG икони, но същото правило важи и за библиотеките като Bootstrap, React и други. Чрез премахване на ненужните, неизползвани в проекта части от библиотеките, може да увеличите времето за зареждане на уеб сайта многократно. 

Лично ние сме изработвали сайтове, които изглеждат изключително добре, ползвайки едва 15% от библиотеките. Останалите 85% пространство, могат да бъдат спестени като бъдат внимателно отстранени от оригиналната библиотека. Въпреки, че звучи като проста техника много колеги не я практикуват. Някои не знаят за нея, а други нямат конфигуриран GIT и при ъпдейт, лесно могат да забравят, слагайки отново пълната библиотека върху текущата вече оптимизирана такава.

3. Неминифициран код

Минификацията на кода го прави неприветлив и не четлив за човешкото око нечетлив. Това е така, защото при минификацията се изваждат разстоянията, коментарите и други части от кода, с цел към браузъра да се изпращат по-малко данни. Макар количеството данни да е по-малко, то носи същата информация. Това намалява големината на страницата и позволява по-бързото зареждане на уеб сайта. На браузъра не му трябва да чете коментарите в кода, те са за програмистите. Това им помага да проследят какво са направили и да работят съвместно.

4. Множество пренасочвания (DNS; vhosts; apache2 rules; .htaccess и други)

Вижте Rewrite модулa в .htaccess. Много често се допуска конфликт при пренасочването чрез дублиране на записите в няколко файла. Свидетели сме на случаи, в които наши колеги въвеждат няколко противоречащи си правила, които объркват браузърите с конфигурацията на rewrite модула си. Често, причината е, че много от начинаещите уеб разработчици, използват готови приложения, конфигурации и плъгини, поради неспособността си и неразбирането на добрите практики, с извинението, че пестят време. Понякога, някои от тези плъгини, всеки от които със собствено мнение, искат да се „сбият“, подавайки на браузърите объркваща информация.

DNS пренасочванията също могат да създадат конфликт, ако в apache2 конфигурационния файл на сървъра сте задали друг вид пренасочване. Вижте дали в SSL-conf файлът в Apache няма конфликт противоречащ на конфигурацията за не SSL версията. Вижте какво е SSL сертификат, който ние от Вземи Сайт включваме като безплатна добавка за много от клиентите си.

Има и други видове PHP и JS пренасочвания, които могат да създадат проблеми. Редовно оправяме подобни грешки на нови клиенти, които идват при нас, търсейки помощ след некачествено направен сайт.

5. Зареждане на твърде големи външни ресурси

Ние сме в непрекъснат дебат за външните ресурси. Някои твърдят, че те са неизбежни, но истината е съвсем различна. Да, Google, Facebook, Linkedin и други социални мрежи, тъпчат неимоверно количество код по сайтовете ви, за да покажете страницата си при тях, за да следят посещаемостта ви, за да показват рекламите си, за да следят споделянията и какво ли още не. Когато правим оптимизация на сайт ние не пренебрегваме външните ресурси.

Те могат да се окажат голяма пречка за бързината на зареждане на сайта, защото влачат стотици и хиляди редове код от чужди сървъри, принуждавайки посетителите ви да ги изтеглят. Можем например да използваме различен подход и да преместим шрифтовете на Google локално. Имате опция за чат с потребителите на трета страна? Да, но тя забавя зареждането на сайта ни двойно. Как да решим този проблем? От Вземи Сайт предлагаме хостинг на собствен чат модул, който върви с много от пакетите ни. Най-препоръчван е за клиентите със собствен онлайн магазин, които непрекъснато имат наплив от посетители с множество въпроси.

Скоростта на зареждане на изработените от нас сайтове

Нека разгледаме няколко примера за сайтове, които преди ние от Вземи Сайт да пренаправим от нулата, имаха лоша оценка в GT Metrix и зареждаха бавно. Сега скоростта им на зареждане е увеличена до 6 пъти, броя заявки неколкократно намален, а размера на страницата от MB (мегабайти) вече стига до KB (килобайти).

Speed Test на сайтовете на нашите клиенти

Скоростта на предишния сайт
Сайтът Пренаправен от Вземи Сайт

Много лесно може да се направи съпоставката между първата и втората снимки на екрана. На първата виждаме време за зареждане от 3,98 секунди след кеширане на страницата и големина на размера на уеб страницата – 5,49MB със 74 общо заявки. След направата на уебсайта от Вземи Сайт, виждаме време за зареждане от 1,7 секунди и големина на уеб страницата 813KB със само 26 общо заявки. По-малкия брой на заявките, показва, че не се извикват ненужно големи ресурси. Това е повод да се предполага, че кодът на уебсайта е от най-високо ниво на програмиране, спазващ добрите практики.

Скоростта на други УЕБсайтове направени от Вземи Сайт

Изводи за скоростта на уеб сайтовете в интернет

 1. Понякога, първото впечатление е и последното впечатление. Е, тази конкретна концепция се отнася и за уебсайтовете. Когато потребител посети вашия уебсайт за първи път, бъдете сигурни, че той ще прецени качеството на уебсайта ви и вашия бизнес. Препоръчваме да обърнете специално внимание на скоростта, защото ако вашият уебсайт е твърде бавен или твърде труден за навигация, потребителят няма да се върне. Ако искате да впечатлите хората, уверете се, че уебсайтът ви се зарежда бързо.
 2. Днешните потребители на уебсайтове са винаги в движение. Дори с всичко близко до върха на пръстите им, те винаги са заети, винаги се движат и винаги са нетърпеливи. Що се отнася до интернет и уебсайтове, те очакват скорост. Ако не я получат, няма да останат. Ще откриете, че единствената причина, хората да са готови да изчакат даден уебсайт да се зареди е, ако уебсайтът им е добре познат и има висок авторитет. Т.е. е уебсайт, който посещават всеки ден по работа като mail.bg или dir.bg. Възможно е да възникнат технически проблеми. Понякога дори почитаният във времето Google, има лош ден. Единственият проблем е, че ако не сте Google, не можете да рискувате да привлечете аудиторията си с бавен уебсайт. Google не прави това всеки ден. Това е само пример. Aко един неуспех се случи веднъж годишно, вашата аудитория ще ви прости, само ако сте толкова големи и добри, колкото Google. В противен случай трябва да се уверите, че скоростта на уебсайта ви е висока и е един от най-важните параметри.
 3. Целта на дигиталния маркетинг е да привлече хората, за да опитат вашия продукт или услуга. Това се отнася за всеки тип уеб страница, дори ако това е обикновен блог – читателите на блога. Онлайн книжарница иска да купува книги; онлайн електронен магазин иска да продава телевизори. Можете да направите необходимото, като осигурите страхотно потребителско изживяване. Ако искате да продавате книги, уверете се, че имате достатъчно книги. Ако искате да продавате телевизори, уверете се, че имате всички качествени марки и намалени цени. Ако искате да увеличите читателите, не забравяйте да им дадете достатъчно съдържание. Ако обаче уебсайтът ви не се зарежда добре, нито един от горните методи няма да работи. Никога не забравяйте, че скоростта на уебсайта е от съществено значение за доброто потребителско изживяване.
 4. Ако скоростта на уебсайта ви е разочароваща, процентът на конверсия в продажби, няма как да бъде същият. Средно, ако уебсайтът ви отнема повече от 3 секунди за зареждане, около 40% от посетителите, ще го напуснат. Какво означава това? Това означава, че бавната работа на уебсайта, може да доведе до загуба на клиенти. Извършете проверка на скоростта, за да сте сигурни, че няма да загубите 40% от аудиторията си, като пренебрегвате един от най-важните фактури – скоростта на зареждане на уебсайта.
Съдържание:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top