+359 883 37 39 93

Пон – Пет: 10:00 – 19:00

Какво е VPS хостинг?

VPS е абревиатурата на Virtual Private Server или на български език – частен виртуален сървър, а хостинг означава „помещаване“. На разбираем език това е място, на което вашият сайт се ражда, съществува и оперира от самото си създаване, и от което може да бъде достъпен по всяко време на денонощието от вашите клиенти или вас самите.

VPS Хостинг в България
Клауд хостинг (Облачен хостинг)

Защо сайтът ми има нужда от хостинг?

Сайтът е софтуер (програма) и като такъв има нужда от място, на което да се изпълнява двадесет и четири часа, седем дни в седмицата. Както например Skype се изпълнява на компютъра ви, докато той работи и в момента, в който спрете компютъра Skype спира, така и сайта се изпълнява на компютър. Именно за това е от изключителна важност този компютър да не прекъсва работата си дори за секунда, защото в момента, в който спре – сайтът спира да се изпълнява. При изписването на домейн името, няма да се зареди сайт, а празна страница или страница с грешка.

Защо VPS хостингът е различен от споделения хостинг?

Пример:

Да си представим, че споделеният хостинг е жилищна сграда или студентско общежите. В момента, в който Иванчо пусне топлата вода, за да измие съдовете, вие оставате без топла вода под душа. Ако пък Марийка реши да включи всичките електроуреди в къщата си, пусне прахосмукачка и надуе музиката, вашите крушки започват да премигват.

Нека сравним VPS хостингът с наем на къща.

Ваша собствена вила. Вие не я притежавате, но знаете, че винаги може да разчитате на спокойствие, докато пребивавате там. Към тази вила има прокопан отводнителен канал, свързан е водопровод, прокарани са кабели за електричество и има изглед към морето. Веднъж щом преминете да живеете в тази вила и разберете, че може да се наспивате, къпете и живеете сто пъти по-бързо и по-добре от преди, ще забравите за споделения хостинг, който сравнихме със студентско общежитие.

Заключение:

Както вие, така сайтът ви и целият ви бизнес, имат нужда от свобода и достатъчен ресурс, а това от своя страна ще осигури светкавична бързина на зареждане. Точно както, ако се наспите, вместо да слушате цяла вечер съседите, които са вдигнали щур купон и са ви скачали по главата, а пък тези отдолу не са могли да укротят ревящото си бебе. Сайтът ви има нужда от лично пространство и виртуалният частен сървър е най-доброто, което може да му осигурите.

Kаква е цената на това VPS удоволствие?

VPS сървърът е удоволствие, което, както се досещате, е с малко по-висок наем. Ние правим всичко възможно да ви предоставим VPS хостинг на цени до десет пъти по-ниски от тези на хостинг компаниите в България. Причината е, че не печелим от хостинг, а от изработка на сайтове, оптимизацията, поддръжката им и доволните клиенти. Ние не сме хостинг компания, а собственик или наемател на няколко луксозни VPS сървъра. На тези сървъри имат привилегията да се помещават само клиенти използващи сайтове изработени от нас.

За актуална цена, моля погледнете индивидуално за себе си в системата за обсулжване на клиенти. Към момента, цената за VPS хостинг е ~200лв. на година. Предвид характеристиките, които предлагаме, тази цена е по-малко от 1/10-та от пазарната цена за VPS сървър в България.

VPS Сървър - Хостинг Услуги
VPS сървъри за съхранение на данни

Параметри и характеристики на VPS сървъра

Стигнахме до най-важната част. Какви са параметрите и характеристиките, с които нашите VPS сървъри разполагат?
Нашите клиенти имат удоволствието да помещават сайтовете си на най-бързите за пазара виртуални машини! Ако виртуалните ни машини бяха коли, можехме спокойно да ги сравним с топ моделите на най-известните марки. Параметрите на сървъра са:

  • 8 ядрен процесор на 1,4ghz;
  • 4GB RAM (оперативна памет)
  • до 5GB SSD пространство на клиент
  • Bandwith: 4TB (четири тера байта)
  • Скорост от 1 Gbps (Един Гигагабит в секунда)
  • Седмичен Бекъп (резервно копие на сайта)

Резервно копие и възстановяване

*Възстановяване от резервеното копие на сайта е възможно всяка седмица при поискване. Данните, които ще бъдат възстановени са от понеделник предишната седмица. За възстановяването има еднократна такса от 30лв. Таксата се заплаща всеки път преди извършването на процедурата или алтернативно се заплаща предварително уговорена такса еднократно в началото на годината.

Неограничено процесорно време. Къде е уловката?

Много от българските хостинг компании предлагат „Cloud“. „Споделен“ или VPS хостинг. Въпреки, че плащате една камара пари на месец, за това сайтовете ви да се помещават на уж бърз VPS сървър, идва един момент, в който започвате да получавате известие за „просрочено процесорно време“. Това продължава два-три месеца, докато не се свържат с вас, за да ви „помогнат да преминете на по-добър план“.

Какво е това процесорно време?

Процесорното време е измислена дефиниция, за да ви таксуват допълнително. Разбира се има причина повечето компании да въведат такава политика. Налага се поради прекомерната експлоатация и злоупотреба от страна на някои клиенти например.  Очаква се на VPS сървъра да се помещава малък сайт, който не изисква много ресурси (използва малко RAM, малко CPU). VPS хостингът би трябвало да ви гарантира почти неограничено „процесорно време“. Причината да се таксува превишеното прцесорно време е, за да не запушвате трафика на сървъра с безкрайни заявки от по-сложен уеб софтуер. На база опита ни до момента, правим извода, че непрекъснато в България хостинг компаниите злоупотребяват с това.

Процесорното време за нашите клиенти.

Въпреки, че не сте в тежест на сървъра им и немалките такси, искат допълнително заплащане. За клиентите поръчали изработка на сайт от нашата фирма, термина „процесорно време“ не съществува! Причината е, че сайтовете ни са оптимизирани, бързи, с качествено написан код и не консумират твърде голям ресурс. Помещаването на сайт на VPS сървърите, които предлагаме е до десет пъти по-добро от това на конкурентите ни. Може да сравните цените сами. Разбира се има изключения. Ако имате над 20 хиляди посещения на месец или продавате над 3 хиляди артикула, може да има малка разлика в цената за VPS хостинг на година.

Безплатна поддръжка на VPS сървъра

VPS хостингът е голям лукс и професионално решение. Като такова, то изисква професионално управление. Не може просто да се качите, в колата, да ѝ мшунете ключа и тя да запали сама. Тук колата е последен модел и дори е кола на бъдещето – невидима. Тя се управлява с команди въведени в терминал, които я направляват и ѝ казват какво действие след какво да извърши. Не трябва да се безпокоите, защото ако сте поръчали хостинг от нас, ние се грижим колата ви да върви безотказно. Сменяме ѝ маслото, караме я на ремонт и каквото още е необходимо. Сега ваша грижа остава само съдържанието на сайта ви. =)

Scroll to Top