+359 883 37 39 93

Пон – Пет: 10:00 – 19:00

SSL сертификат – Всички предимства и недостатъци

SSL сертификат - предимства и недостатъци

Предимства на SSL сертификата

Предимствата, които SSL сертификата им пред обикновената HTTP връзка. Защо е препоръчително да имаме SSL сертификат на уеб сайта си и как това ще подобри изживяването за нас и потребителите на сайта? Разберете повече за предлаганата от нас услуга SSL сертификат и преценете имате ли нужда от нея. Горещо препоръчваме в 21 век 2020г. да се ориентирате към такова решение, за да не изоставате от конкурентите си.

 • Доверие – Първото нещо, което предизвиква вниманието на посетителите е зеленото катинарче до домейн името на сайта ви. Update към 2019: Firefox и Chromium engine, както и други браузъри вече премахнаха зеления цвят, но катинарчето остана. В очите на клиентите SSL сертификата е знак за сигурността на връзката. Хората отварящи резултати винаги биха предпочели секюрити протокол пред един обикновен HTTPS.
 • Сигурност – SSL сертификата гарантира сигурност както на собственика на сайта, така и на ползвателя. Извършването на плащания през терминали и въвеждането на лични данни се криптира от страна на сървъра и чак тогава се приема и предава към клиента. Така трети страни не могат да се намесят помежду ви и да откраднат данните.
 • Класиране в Google – Google официално обявиха, че един от сигналите за класиране на сайт е използването именно на SSL сертификат. Ако класирането в търсачката е важно за вас условие, то задължително помислете как да се сдобиете с такъв.
 • Спокойствие – Защо да се притеснявате, след като може да си почивате, знаейки, че никой няма да пострада посещавайки вашия сайт. Не губете клиентите си, за да спестите 50-100лв. на година. Бъдете спокойни, че съдържанието ви е защитено и не създавате среда за фишинг и неприятни емоции.

Недостатъци на SSL сертификата

Всички изброени недостатъци са проблеми, които могат да възникнат при конфигуриране на SSL сертификат. Важното е да бъдат взети навременни адекватни мерки и ако фирмата за уеб дизайн, която сте избрали си разбира от работата всички те могат да бъда отстранени. Не се безпокойте, няма сериозни рискове за сигурността, ако сте в добри ръце!

 • Цената на услугата – Говорейки за цената на услугата е добре да сте наясно, че през 2020г. вече има и достъпни безплатни SSL сертификати (които също имат инсталационна такса). Много е важно, обаче да бъдат конфигурирани правилно, защото иначе само ще виждате буквичките HTTPS отпред, но всъщност защитата ви може да не е достатъчно надеждна. Лично ние от Вземи Сайт стакваме поне два сертификата за секретен протокол. Единият се потвърждава от нашия VPS сървър, а другия от CDN мрежата, която сайта използва.
 • Миксирано съдържание – Миксираното съдържание или още наричано mixed content e проблем, който често се появява при уеб сайтовете доставящи съдържанието си през стриктен SSL протокол. При неправилна конфигурация частични адреси, които са били доставяни или е планирано да се доставят през HTTP се счупват с грешки и предупреждения. Това води до невъзможност за зареждане на ресурсите, а понякога и до несигурна връзка.
 • Производителност и скорост на зареждане – SSL извършва проверка дали клиента и сървъра наистина са тези, за които се представят. Докато трае тази проверка има забавяне от няколко милисекунди или секудни в зареждането на сайта. Ние от Вземи Сайт успяваме да сведем това забавяне до минимум, но въпреки това понякога забавянето е значително в зависимост от ресурсите. В днешно време бързината на зареждане на един сайт е ключов фактор, който съвсем не е добре да пренебрегваме.
 • Пренасочвания – Много се колебаех дали да не добавя пренасочванията към проблема отнасящ се за скоростта на зареждане, защото пренасочването на ресурс само по себе си отнема време за зареждане. Истината е, че това е само част от проблема. Ако преминете на HTTPS протокол, а досега сте били на HTTP без да направите предварителна SEO консултация.
 • Периодично обновяване с нов SSL сертификат – Както за всяко друго нещо и тук е необходима поддръжка. Сертификатите изтичат най-често за период от 1 до 3 месеца и искат подновяване. Някои изтичат и след шест месеца. Всъщност макар да е недостатък, това е мярка за сигурност. Ако сертификата периодично се обновява, това затруднява значително опитите за атаки над сайта.
Съдържание:

5 thoughts on “SSL сертификат – Всички предимства и недостатъци”

 1. Патрик

  Let’s Encrypt е сертификат, който осигурява криптиране на връзката между уеб браузъра и уеб сървъра, както познатите широко разпространени SSL сертификати. Разликата спрямо тях е, че той е напълно безплатен и използва опростен процес по издаване, както и в това, че можете да го активирате лесно през вашия контролен панел cPanel, без валидация по мейл и сложно конфигуриране. Let’s Encrypt сертификатът се доближава най-много до SSL сертификатите с валидация по домейн. Периодът, за който се активира е 90 дни, а след това се подновява автоматично. Преди да изберете Let’s Encrypt сертификата като вариант за криптиране на връзката за вашия сайт, е важно да се запознаете с неговите предимства и недостатъци.

  1. Доста странен коментар, Патрик. Ние нямаме cPanel. Най-вероятно Let’s encrypt е интегриран в административните панели на някои хостинг компании.

 2. Може ли да ми издадете безплатен SSL сертификат за моя сайт *****li.bg за период от една година за проба?

  1. Не, за съжаление, това няма как да стане. Вие не сте наш клиент. Разгледайте някои от годишните ни планове за изработка на сайт. В тях има включен SSL сертификат, както и много други екстри.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top