Вграждане на видео в сайт и SEO влияние

Локално видео или видео от youtube
seo-services-separator

Видео в сайт - препоръки и техники Публикацията за “Вграждане на видео и влияние върху  SEO” стана с над 2500 думи, затова за ваше улеснение по-долу ще намерите меню, с което да се ориентирате към желаната от вас секция с пълна информация по темата. Прочетете как да оптимизирате видеото си и изберете внимателно услугите за видео споделяне, които ще ползвате. На база наученото от статията, преценете сами в какво ще инвестирате времето си, когато се отнася до видео. За по-лесна навигация в материалите използвайте съдържанието. Съдържание:

 1. Локално видео или видео хоствано извън сайта
  -> Кога да не използваме локално видео на сайта си?
  -> Предимства на Youtube вграждането в сайт
 2. Поставяне (вграждане) на видео в сайт
  -> Вграждане на локално видео в сайта
  -> Начин за вграждане на Youtube видео в сайт
 3. Начини за вграждане на видео в WordPress
 4. SEO влияние на местоположението на видеото
  -> SEO Видео > Съвети и Препоръки
  -> SEO Видео > Описания и “The end of Video Snippets”
  -> SEO Видео > (Responsive) Гъвкав изглед
 5. Обобщение и Заключение

Видео от YouTube или локанлно видео от сайта?

Въпроса е много противоречив и не е лесно да му дадем отговор в едно изречение. В тази статия, ще ви запозная именно с това и ще ви помогна да вземете решение как да добавите видеото, което искате на сайта си. YouTube вече е най-големият сайт за споделяне на видео в света и при необходимост да поставите видео на сайта си, първата ви мисъл би била да ползвате YouTube поради бързината на уеб платформата. Всъщност добавянето на youtube видео към вашият сайт, също не представлява никаква трудност. Днес обаче ще разгледаме кой вариант за добавяне на видео е по-удачен от гледна точка не само на SEO – оптимизацията за търсачки, а и на други фактори.

Кога да НЕ използваме локално видео на сайта си?

Случаи, в които е абсолютно непрепоръчително да слагаме видео на сайта си (локално). Тук ще видите повечето от случаите, в които не се препоръчва качването на видео съдържанието локално. Ако все пак държите на локалното видео се подсигурете, че сте последвали съветите написани тук.

1. Когато хостингът ни е бавен

Имате бавен хостинг… забравете за локално съхраниение на видео. Причината е очевидна, ако сървърът ви се мотае и забавя с отговора към браузъра, крайният потребител няма да събере всичкото търпение на света да гледа цяла празна страница с въртящо се на нея кръгче. Също така ако видеото стътрва или забива през 5-10 секудни ще е също много неприятно изживяване.

2. Когато знаем, че player-ът който използваме се чупи (crash-ва)

Local video vs youtube video Ако знаете за установен проблем с несъвместимостта на JS player-a на вашият сайт, който се появява например при различните browser-и, по-добре не се надявайте някой да влезне точно с “Chrome” , за да тръгне видеото ви. Подсигурете се добре, че използвате и двата формата: .mp4 и .ogg . Не на всеки браузър може да възпоризведе видео в .mp4 формата, особено ако сте на мобилен телефон или използвате mozilla firefox. За това по-надолу в статията пиша и за важността и необходимостта именно от този фактор – Колко responsive е вашето видео. В интернет има много инструменти за конвертиране, но за да ви спестя време за търсене, може да използвате този инструмент за да конверитрате форматите си от .MP4 в .OGG.

3. Ако използваме услугите на “споделен хостинг”

Има едно нещо, което се нарича “Server bandwith”. Това проклето нещо с най-прости думи представлява месечният ви ресурс за сваляне (изтегляне/обслужване) на страници от сайта ви, предоставено и определено от вашият хостинг план. Това е screenshot на възможно най-големият хостинг план, който можахме да вземем за споеделен хостинг.

Месечн трафик изразходен от видео споделяне

Тук може да видите снимка на нашият изразходен месечен трафик “Bandwith”

Сами виждате, че на 7-мият ден от от месеца са хвръкнали близо 5GB от няма нищо. В случай, че сте на споделен хостинг и имате лимит на трафика си рискувате да задръстите сървъра със заявки за изтегляне на съдържание от него. Всъщност, ако видеото е едно и малко като размер, може и да си спестите главоболията, но случаите са индивидуални.

4. Ако не знаете как да направите видеата си “отзивчиви”
Гъвкаво видео за всички платформи

Гъвкаво видео за всички платформи – Направете видеото си responsive

Какво значи едно видео да е отзивчиво? Означава да се вижда еднакво добре на всякакви резолюции и устройства. Също така означава крайният потребител да съобрази резолюцията и качеството, в което видео файлът се изпълнява с неговите ресурси. Тоест, ако не можете да конвертирате видеото си в различните формати и резолюции за таблет, телефон, работен плот и други и да предоставите версии на зараждане на видеото от LQ през HQ до HD, също не е желателно. Може да отблъснете аудиторията си, като не им предоставите възможност за избор.

5. Поверителност – Запазване на поверителността на видео

Под поверителност се има предвид аудиторията, с която се споделя видеото или за кого е достъпно видеото в интернет. Ако например имате сайт, в който видео съдържанието се заплаща с някаква разменна монета или реална валута. Например сайт, в който представяте видео уроци или пък бизнес сайт за видео споделяне между колеги, тогава може да не искате съдържанието ви да е достъпно за всички. Задължително, ако хоствате локално видео и не искате всеки да има достъп до свалянето му, ограничете вероятността за пробив. като обфускирате пътя до видеото. Това са случаите, в които е непрепоръчително да използвате локалният си хостинг за съхранение на видео материли. Ако все пак държите видеото ви да е локално на сървъра вижте как да добавите видео на вашият wordpress сайт.

Local видео или видео от Youtube?

self hosted video vs youtube video

self hosted video vs youtube video

Вместо да качите локално на хоста си видеото, което искате да представите на сайта, можете да го качите в Youtube или пък да използвате други услуги за видео споделяне като например Vime. Ако нямате възможност или предпочитате, да не качвате видеата си локално, можете да ги качите в YouTube (или използване на други услуги за споделяне на видео, като например Vimeo), след това се вгради кода на вашия сайт. Нека да отидем в продължение на няколко плюсове и минуси на помощта на вграден видео YouTube над хостинг свой собствен.

Предимства на Youtube вграждането в сайт

Видео файловете могат да бъдат доста големи по размер и да заемат голяма част от наличното пространство на вашия сървър. Така че защо да не използвате YouTube и да се справите с този проблем? За съжаление е факт, че YouTube винаги зарежда по-бързо, отколкото нашият собствен хостинг и това е така, защото те използват CDN server-и разположени в близост до нашето населено място, което облекчава трафика и намалява времето за изпълнение на видеото.

+ Увеличаване на трафика

Колкото повече хора споделят вашето YouTube видео, толкова по-голяма популярност ще ви генерира то и всичко това, благодарение на опцията за споделяне и социалните мрежи. Да не забравяме също така, че който и да е self-hosted сайт не би могъл да се сравнява с youtube по рейтинг, посещения и интерес.

+ Оптимизиране на качеството на видеото

YouTube автоматично оптимизира качеството на видеото ви и го прави responsive, стига да знаете как да го emebed-нете (вградите) в сайта си. Това дава на потребителите множество възможности за избор по отношение на тяхната интернет връзка. Все пак искам сам да си хоствам видеото. Как да го направя ако не използвам WordPress? Следвайте стъпките по-долу и ще разберете как да добавите външно видео към сайта си, ако не използвате WordPress.

Вграждане на видео клипове в сайт

Вграждане на embed video от youtube в wordpress

Вграждане на embed video от Youtube в WordPress

Поставяне на локално (HTML5) видео в сайт

За поставяне на локално видео в сайта ви, първо ще ви е необходимо да качите три файла на вашият хостинг. Единият файл ще съдържа HTML5 съдържанието на страницата, което ще сочи към пътя на видеото и ще зарежда видео файла в player. Другите два файла са конвертираните формати. Един – .mp4 и един .ogg файл, за да си спестите ядовете и видео файла да тръгва на всякакви уеб платформи и браузъри, включително и на телефони и таблети. Изречението “Браузърът ви не поддържа видео се отнася за браузъри, които са забранили всякакви скриптове да се изпълняват от тях.

Пример за вграждане на видео в HTML5

<video width="420" height="240" controls>
  <source src="movie.mp4" type="video/mp4">
  <source src="movie.ogg" type="video/ogg">
Браузърът ви не поддържа видео.
</video>
Вижте повече в wikipedia за вграждането на HTML5 видео в сайт . Вижте разрешенията за аудио и видео формати от сайта на различните браузъри. Това са форматите, които браузърите поддържат без допълнително разширение. Напримет .flv е разширение, което се поддържа изцяло от Adobe. Няма информация дали всеки един браузър по отделно, ако няма инсталиран adobe flash player ще възпроизведе видео файлът ви.
 
Това е таблица с обявените от w3schools видео формати, които различните браузъри поддържат.
Браузър MP4 WebM Ogg
Internet Explorer ДА НЕ НЕ
Chrome ДА ДА ДА
Firefox ДА ДА ДА
Safari ДА НЕ НЕ
Opera ДА (от Opera 25) ДА ДА

Вижте повече информация за вграждането на видео в HTML5.

Поставяне на Youtube видео в сайт

1. Стъпка едно – избирате бутона повече под видеото.

yt-video-share-button
2. Стъпка две – избирате бутона “Вграждане”
Youtube видео embed - iframe
3. Стъпка три – натискате бутона “ПОКАЗВАНЕ НА ОЩЕ”
Youtube видео embed - всички настройки
Направете вашите собствени Youtube настройки и когато сте готови, копирайте генерираният от youtube HTML. Следващата стъпка е много лесна и е последна. Натиснете десен бутон на мишката и paste в HTML страницата от сайта ви, на която искате видеото да се визуализира.

Вграждане на видео клипове в WordPress

Вграждане на видео в WordPress - WordPress embed video

Вграждане на видео в WordPress – Вграждане на видео от Youtube в WordPress

 
Как да добавим youtube видео на сайта си, ако ползваме WordPress? Това са няколко избрани плъгини , които извършват embed-ване за видео файлове. Не само от YouTube, Vimeo, DailyMotion, WordPress.tv, Scribd, а и от други сайтове. Основният начини за вграждане на видео в WordPress e: [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WVbQ-oro7FQ&w=640&h=385] Но има и други методи, които разчупват рамката за вграждане на видео в wp сайт и могат да са полезни в редица ситуации. Тук ще ви покажем най-необходимите методи, които вярваме, че са всички методи на wordpress, помагащи с Video Emeding-а на видео и в частност на видео от Youtube. Трикове и shortcodes за вграждане на видео в wordpress:

 • За да добавите видео с ширина и дължина по подразбиране за вашата тема: [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WVbQ-oro7FQ]
 • За да зададете специфични ширина и дължина използвайте: [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WVbQ-oro7FQ&w=320&h=240]
 • За да зададете само широчина използвайте: [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WVbQ-oro7FQ&w=320]
 • За да подравните вляво player-a: [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WVbQ-oro7FQ&align=left]
 • За да подравните вдясно player-a, използвайте: [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WVbQ-oro7FQ&align=right]
 • Ако искате да  скриете related видео от показване след като видеото е свършило: [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WVbQ-oro7FQ&rel=0]
 • За да започнете видеото от определено място, пресметнете времето от минути+секунди и напишете числото в секунди!(Тук е показан пример за старт на видеото от 3 минути и 24 секунди = (3мин x 60сек)+24сек = 204сек ): [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WVbQ-oro7FQ&start=204]
 • Задаване на начало и край на видео – направете същото, както горе, но добавете и времето за край на видеото: [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WVbQ-oro7FQ&start=75&end=500]
 • Така ще скрием лентата с допълнителна информация: [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WVbQ-oro7FQ&showinfo=0]
 • За да променим скина на player-a от light и dark: [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WVbQ-oro7FQ&theme=light]

Това са всички начини за вграждане на видео от Youtube в WordPress сайт с използване на вградените в WP “embed shortcodes” , които знаем. Ако смятате, че сме изпуснали важен кратък код, моля допишете го като коментар и ние ще го добавим в статията.

 

Видео SEO – Влияние на видеото върху оптимизацията

Видео SEO - локално видео или не?

Видео SEO – локално видео или не?

SEO Видео > Съвети и Препоръки

Видео споделянето влияе пряко на начина, по който сайта ви се възприема не само от потребителите, а и от Google. В себе си имам много противоречиви мисли за това кое да ви препоръчам – 1. Видео хоствано локално на сайта или 2. Kачването на видеото в Youtube. Безспорно Youtube споделянето има своите предимства, но не е никак лошо да обърнете внимание и на локалните видеа. Ако например правите сайт за уроци или имате видео, което се показва на някой landing page и целта му е да обясни повече, от колкото може да се каже с текст. Не е никак лошо да комбинирате техниките. Всеки случай е специфичен и изисква своето предварително проучване. Съвета ми към хората ползващи локалният си хостинг за видео е да не прекаляват с качените файлове, освен ако не са убедени, че сървърът им ще се справи с тях. Препоръчителни са компресирания в различни формати и добавяне на линк за бързо сваляне, като се спазват най-основните правила.

SEO Видео > Описания и “The end of Video Snippets”

Не забравяйте когато поставяте видео на сайта си да му напишете описание. Винаги проверявайте със Structured Data Video Tool. Googlebot все още не може да разчита видео файлове и за да му помогнете, а и да помогнете на себе си, е хубаво да дадете на видеото хубаво и дълго описание. Ако видеото се намира в Youtube напишете всичко, дори скриптирайте текста, ако желаете. Колкото повече информация предоставите на youtube, толкова по-откриваеми ще сте. Видео описания само с един линк в тях и 4 реда текст са посредствени и често не се забелязват. Ако се притеснявате да не изглежда досадно и като “wall of text” за крайният потребител, винаги може да сложите една разделителна черта и да напишете – “прочети още”, въпреки че Youtube и сам извършва тази функция. Вижте тук за -> Оптимизация на видео описанията в Youtube Що се отнася до описанието на локалните видеа, постарайте се да носят най-важната информация, по която искате да оптимизирате страницата си. Не забравяйте колко са важни og: data таговете. Съкратете мета описанието на половина, отколкото принципно пишете и не забравяйте да добавите времетраене, оценка и thumbnail (умалено изображение) за видеото си. Така шанса да се покаже в Google с картинка и хората да щракнат на него се увеличава значително. Всъщност за сега след бум-а на спам с изображения в резултатите, Google намали показванията на thumbnail за видео изображения и привилегията запазиха само определени сайтове . Тоест, за да имате шанс да се появите с такова изображение, сайта ви е препоръчително да е ориентиран само към публикуване на видео материали. Дори тогава шансът е малък, но нищо не пречи да опитате. Вижте повече за краят на видео снипетите тук и ако желаете споделете вашието мнение за премахването им в коментар.

SEO Видео > (Responsive) Гъвкав изглед

Не забравяйте да направите видеата си responsive т.е. да бъдат отзивчиви за крайните потребители. Това разширение, ползващо jquerry може да ви помогне за оптимизацията на изгледа на видео файловете на сайта ви. Внимавайте, когато го include-вате в отделните страници да не се създава конфликт с други javascript-ове. Това е често срещан проблем.

Обобщение и Заключение

Това е всичко за видео вграждането в сайт, видео вграждането в wordpress и влиянието на видео-медията от сайта ви върху SEO. Надявам се статията, да ви е била полезна и да ви помогне да подобрите и оптимизирате вграждането на видео файлове от YouTube във вашият сайт, независимо, дали използвате WordPress или друга собствена система. Ако имате още идеи, предложения и  други, моля оставете коментар по-долу на страницата. Ще се радвам да споделите вашият опит с видео файловете, тяхната оптимизация и да кажете, кой е най-добрият начин за вграждане на видео според вас и защо?

За Борислав Йорданов

Здравейте, казвам се Борислав Йорданов и се занимавам със SEO. Оптимизация за тъсещи машини и предимно Google. Работя като freelancer и направих ВземиСайт.com или vzemisite.com , за да помагам на хората с това техният бизнес да успее! Занимавам се второстепенно с дизайн - професионално от близо 9 години, фотография - непрофесионално, но с тенденции за професионализъм и видео заснемане от 5-6 години. През Свободното си време обичам да слушам и правя музика , да се разхождам в планината или да организирам проекти. ВземиСайт е проект организиран точно по този начин. Събрах едни от най-добрите млади специалисти в сферата на дизайна , изкуството , уеб програмирането и оптимизацията и сега заедно завладяваме Google. =)

Посетете моят сайт
Виж всичките му публикации

https://www.linkedin.com/in/borislavjordanov

[email protected]

Здравейте, казвам се Борислав Йорданов и се занимавам със SEO. Оптимизация за тъсещи машини и предимно Google. Работя като freelancer и направих ВземиСайт.com или vzemisite.com , за да помагам на хората с това техният бизнес да успее! Занимавам се второстепенно с дизайн - професионално от близо 9 години, фотография - непрофесионално, но с тенденции за професионализъм и видео заснемане от 5-6 години. През Свободното си време обичам да слушам и правя музика , да се разхождам в планината или да организирам проекти. ВземиСайт е проект организиран точно по този начин. Събрах едни от най-добрите млади специалисти в сферата на дизайна , изкуството , уеб програмирането и оптимизацията и сега заедно завладяваме Google. =)

Без Коментари

Коментирай