SEO инструменти (SEO tools/toolkit)

SEO Инструменти – SEO Tools

SEO tools - SEO инструменти

SEO tools – SEO инструменти

Тук ще намерите голям набор от всевъзможни полезни инструменти за SEO анализ на съдържанието , анализ на ключовите думи (keywords) в страниците,  инструменти проследяващи наситеността на ключовите думи, инструменти за анализ на аудиторията и даващи детайлна статистика за посещенията ви, както от социалните мрежи, така и от Google, Yahoo, Bing и други. Alexa и Google Page Rank информация . Yandex , регистрация в уеб DMOZ директории , български директории и още много други.

Безплатни SEO инструменти (Free SEO tools)

Повечето от изброените тук SEO инструменти са чуждестранни, но въпреки това вършат чудесна работа за направата на анализ. Безплатните инструменти, не винаги са най-точният и добър метод, да изпитате достоверността на данните и отчетените показатели. Съветваме ви, да се обърнете към специалист, за допълнителна консултация, но разбира се може да се опитате да направите и SEO Audit-а си сами. Голяма част от изграждането на вашата стратегия за оптимизиране се базира на първоначалният in depth анализ , който може да даде индивидуални резултати , в зависимост от използваните методи и SEO оптимизатора.

SEO tools – browser based (SEO инструменти за вашият браузър)

Безплатни SEO инструменти (за Firefox)

 • SEO Toolbar или SEO лента с инструменти (tools.seobook.com)
 • Rank checker – Проверява ранка за основните търсачки вкл. и  (tools.seobook.com)
 • SEO for Firefox – SEO инструмент, който показва seo информация в самите търсения (tools.seobook.com)

SEO инструменти за България (SEO tools BG)

За български SEO инструменти, бих ви препоръчал инструментите на Cloxy.bg макар и малко outdated тази публикация на cloxy за seo инструментите, е все още добра и полезна алтернатива. Въпреки датата на публикацията те твърдят, че ги обновяват непрекъснато, за което сочат и други фактори на сайтa им. Директен достъп до тях може да получите оттук: seo-инструменти на Cloxy.

SEO tools за анализ на трафик и ключови думи.

В случай, че това ви е недостатъчно хвърлете едно око на публикацията от SEOM.bg за безплатни инструменти за seo оптимизация и анализ. Държа да отбележа, че инструментите не са техни. Тоест не са ги изработили те, но там се включват някои основни Google seo инструменти, които могат да ви свършат чудесна работа. Възможно е да дублирам изброяването на seo инструментите, защото тепърва ми предстои да ви изброя още доста.

SEO инструментите на SEO-TEO включват инструменти за:

 1. Сравняване на конкурентни сайтове
 2. Проверка по ключови думи
 3. Проверка на Page Rank (не работи)
 4. Индексиране на сайта от търсачки (spider review)
 5. Създаване на robots.txt
 6. Проверка на скоростта на зареждане на страница
 7. Проверка за изгледа на мобилни устройства
 8. Проверка на headers файла

Честно казано, макар да изглеждат визулано и стилово по-добре от инструментите на Cloxy, не ги препоръчвам, дават доста грешки и неправилнa информация за броят на backlink-ове , както и за скоростта на зареждане.

SEO инструменти за анализ на търсения по ключови думи

SEO инструменти - Google Keyword Planner - SEO tool

Тук имате , безкрайни възможности, както и за повечето инструменти, но ще ви препоръчам двата основни инструмента, които използваме дори самите ние. Въпреки, че изброявам инструментите, работещи за региона на България, никак не ми се ще да пропусна Google Keyword Planner – основният анализатор на ключови думи. Именно Google Keyword Planner е мощно средство, не само за анализ на ключовите думи и фрази , а и за изработването на рекламни кампании, около тях. Някои твърдят, че Google не показва всичките ключови думи и търсения, други пък са скептични и следват модела на Google за keywords.

SEO tools за регистрация в директории.

Бих могъл да изброя доста такива инструменти, както безплатни, така и платени. Истината е , че от опита ми до момента, никога Search Engine submission-a , не е донесъл добри резултати никому. Причината е проста, инструментите които изпращат сайта ви до различни търсещи машини, често използват абсолютно идентично описание. Ако заявките към една и съща търсачка случайно се препокрият за различна или същата страница, която “оптимизирате”, има голяма вероятност да бъдете наказани. Въпреки, че метода не е официално blackhat метод, със сигурност никоя себеуважаваща се фирма, не би го удобрила. Мненията тук от различни оптимизатори отново са противоречиви. Виж повече за (whitehat и blackhat методите.)

SEO tools за проверка наситеността на ключовите думи (keywords).

Проверката на наситеността на ключовите думи в текста е необходимо, но недостатъчно условие. SEO инструментите, които проверяват това биват най-различни видове. Има от уеб базирани онлайн seo инструменти до такива, които могат да анализират и съдържанието на публикацията ви локално. Кои ще предпочетете, зависи изцяло от вас и това как сте свикнали да работите. Ние лично предпочитаме уеб баираните приложения, които в реално време, докато пишем статията, дават информация за наситеността на ключовите думи в текста. Важно е ключовата дума да е в рамките на от 4,5 до 5% . В повечето случаи дори 5% са много.

Другият добър SEO tool за проверка наситеността на ключови думи на български език . Podvigator.bg e безплатен инструмент, с който имате право на 30 заявки за ключови думи и търсения дневно. SEO инструмент от клас над средният, но все пак пригоден повече за локализирани търсения и справки, от колкото за глобален анализ. Дразнещото при него е смесицата с руски език, не само в резултатите, а и в самият потребителски интерфейс, което пак ме връща при Google Keyword Planner.

Най-полезните SEO инструменти в интернет

SEO Majestic

Majestic е инструмент за анализ на обратните връзки към сайта ви. Вижте повече в статията за SEO Majestic