Off Page (Външни фактори за SEO оптимизация)

Off Page SEO (Външна SEO oптимизация на сайт)

ON-PAGE SEO за Ефективна on-page оптимизация на сайт

OFF PAGE SEO оптимизация

Честно признаваме, че Off page SEO, не е нашата най-голяма сила, но също така обясняваме подробно на клиентите си, причината за това. В повечето случай Off page оптимизацията и по-точно частта с изграждане на външни връзки или още наричана Link Building, се извършва по изключително груб и съвременен начин, чрез използване на забранени техники и инструменти, които засипват сайтовете със SEO SPAM , за да подобрят резултатите си в търсачките като Google.

Какво е Off Page SEO оптимизация?

За разлика от On-Page SEO, Off-Page SEO се отнася за оптимизация извън границите на вътрешната уеб страницата или уеб сайт (съвкупност от страници). Най-важните Off Page Фактори са:

  • Изграждане на външни връзки;
  • Активност в социалните мрежи;
  • Социални отметки;
  • Писане на блог;
  • Активност във форуми;
  • Регистрация в търсачки;
  • Регистрация в директории;
  • Размяна на връзки;
  • и още други.

Какво е разликата между OFF Page и ON Page SEO?

Една от разликите във външната SEO оптимизация е, че резултатите от нея се виждат постепенно и личат последователно в графиките от анализите, особено ако Off Page оптимизацията е направена White hat. Разликата е огромна, но двете са неизбежно свързани. Няма как да се постигнат качествени резултати, ако един сайт не бъде оптимизиран отвътре, в самото си ядро, ако не положим усилия и отвън, използвайки Off Page или Off Site техники. За нас е ясна значимостта на двата вида SEO оптимизация. Комбинацията им води до 100% положителни и доказани резултати с нашите клиенти, които също могат да потвърдят лично резултатите.

Off Page или Off Site SEO ?

Въпроса тук е кое от двете какво е. Според името “page seo” ще да се отнася за оптимизиране на страница. Под “Site SEO” често имаме предвид целият сайт. Разбира се изглежда просто, но всъщност, когато говорим за уеб страница или “web page” имаме предвид съвкупност от мултимедийна информация и почти винаги, тази страница е свързана и с други, което вече я обособява като сайт. Лично за нас разликата между тези две понятия е много тънка, но дори да сте търсили Off Page или Off Site SEO оптимизация, важното е, че сте попаднали на правилното място. Повече за вътрешната оптимизация на страници, ще откриете на страницата ни за ON Page SEO, където също така ще разберете и за другата не по-маловажна част от оптимизацията за търсачки.

Защо Off Page SEO е толкова важно?

От самото начало на интернет до сега външните фактори за оптимизация са били неизменна част от процеса на популяризиране на един сайт, а сега това влиза и като фактор, по който се определя позицията му и в SERPs страниците с резултати. За търсачките и най-вече Google е от изключителна важност, какво значи сайта ви за интернет общността или по-точно с какво той допринася, допринася ли изобщо и има ли връзки с доверени партньори, клиенти и служители.

Логично е сайт, който е полезен на хората, да има повече споделяния в G+, лайкове, туйтове, връзки от други страници (блогове и сайтове) към него, както и друга социална активност. Google взима предвид мнението на хората и на база него, показва резултати, които може да интересуват и вас. С прости думи, можем да кажем, че колкото е по-известно нещо, толкова е по-известно то. =)

Ако това ви звучи несправедливо, разбира се не мислете, че постигнатото от другите сайтове, които се намират онлайн е било изключително лесно за тях. Взимат се предвид доста фактори, когато се определя репутацията на една уеб страница, но именно външната активност към нея е ключов фактор.

Какви са ползите от Off Page SEO за собствениците на сайт?

Подобряване на позициите – Позициите ви в резултатите от търсене, ще скочат на челни позиции и това ще ви снабди с повече посещения и органичен трафик, който от своя страна е безкраен безплатен поток на нови посетители.

Повишаване на PR – С времето, увеличаването на доверието на потребителите и доверието на търсачките към сайта ви е логично, постепенно да нарастне и Google Page Rank-а на сайта ви. Това от своя страна са страхотни новини. Колкото повече се приближавате от 0 към 10, толкова повече трафик ще получавате обратно към вас.

Разширена публика – Този резултат е най-сладкият, но се постига и най-трудно, защото е следствие от комбинацията на предишните два фактора. Ако и Google и потребителите на сайта ви си прекарват добре там и ви посещават често, а вие се грижите за това съдържанието ви да е актуализирано и ново непрекъснато, ще се зарадвате и на по-голям трафик от резултатите си на първа страница.

Както казахме и по-горе, нещата са взаимно свързани и няма как да избягаме от това.

Изграждане на връзки (Link Building)

Въпреки, че Link Building-ът е един от най-важните off page seo фактори, наистина искаме да го обособим в отедлна страница, но все пак ще ви кажем няколко думи за него и тук.

Обратнбите връзки са начина да покажете интереса на общността към вас. Има различни начини да се сдобиете с такива връзки. Доста от тези начини са свързани с буквално “просене” или “seo spam”, нежелани e-mail-и и тн. Линк билдигът има и друга страна и тя е изграждането на обратни връзки към сайт, избягвайки това да бъдем досадни, наводнявайки интернет на всяко място, на което можем да оставим връзка, независимо дали тя е свързана с темата, която се дискутира или не.

Виж повече за Link Building и изграждането на обратни връзки към сайт.

Социални Медии

Често хората подценяват силата на социалните мрежи. Някои, пък се оливат в това да инвестират в платена реклама там, неразбирайки, че така предмета им на реклама има приток на трафик, само докато бива рекламиран. Така изпадането в крайности вреди на потребителите, които виждат нежелани реклами и на търговците, които получават кливе, само докато плащат за услугата.

Идеята тук е да конструираме толкова добро съдържание, което да обяснява дадена тема или проблем толкова лесно, че да е достъпна за разбиране от всеки и той с удоволствие, да иска да сподели с приятел или да го покани, защото смята че вашият инструмент, статия или продукт е наистина, ама наистина много полезен.

Направете така, че хората да ви забележат и наистина да ви харесат!

Заключение

Off page оптимизация на сайт е половината работа от SEO оптимизацията. Без външната оптимизация и най-перфектната вътрешна структура на сайт и най-бързо зареждащата страница или полезно и приятелски изглеждащо за читателя съдържание е безполезно. Комбинацията на знанията как да оптимизираме сайта си отвън и отвътре е възможно най-добрият резултат, който може да се постигне.

Като естество Off Page SEO е много по-сложна за реализация и по-скъпа оптимизация от вътршната, но абсолютно си заслужава усилията и всяка заслужена връзка с по-висок PR от предишната. Процеса на оптимизация не е в насилването на нещата, а в спазването на правила, по които всички играят. Доверете ни се, ние сме от добрите! 😉

Ако според вас Off Page не е това, което търсите разгледайте и другите ни SEO Услуги.