Защо да изберем SEO пред платен маркетинг?

SEO органичен трафик или платен маркетинг?
seo-services-separator

Защо SEO е по-добрият избор пред платеният маркетинг?

Платеният маркетигн е много бърз и лесен начин да се включите в резултатите от търсене на Google (SERPs) , по желаните от вас ключови думи и фрази, които са свързани с вашия бизнес и отговарят на вашата нисша. За съжаление, платеният Search Mаркетинг е също така и скъпа услуга, която работи на принципа “Pay per click” или Плати на клик и не е подходяща дългорсрочна инвестиция, тъй като резултатите от нея има само докато плащате. Оптимизацията за търсачки (SEO) от своя страна, може да ви помогне да спестите пари, докато получавате не платен, а органичен трафик.

SEO vs Search Engine Marketing

Каква е разликата между SEO и платеният Search Маркетинг?

SEO (Search Engine Optimization) се използва, когато искаме да подобрим органичните резултати от търсене с Google, Yahoo, Bing и други търсачки. Ако веднъж вашият сайт влезне и бъде показван в редовните резултатите от списъка на търсене, не е нужно да плащате за всяко кликване. Така спестявате пари и си гарантирате една дългосрочна инвестиция, а репутацията на сайта ви започва да се покачва нагоре и постепенно заемате позицията, на която всички хора ще ви познават. Точно както dir.bg , vbox7, youtube, преди да бъде забелязан и закупен от Google.

Ако използвате платеният маркетинг като средство за реклама на вашето място в уеб, за да се показвате в резултатите от търсене временно и рекламирате вашия сайт в търсачките, като плащате за всяко кликване, сайтът ви ще се появи в секцията  “спонсорирани/платени резултати” на страницата с резултати от търсенето.

SEO е органичен начин да осигурите дълготрайни резултати

Платеният маркетинг за показване в резултатите на търсачките е супер, защото осигурява бързо показване в SERPS. Ще се сдобиете с първите си посещения, буквално минути след старта на кампанията си. За съжаление, обаче няма да получавате повече посещения, веднъж щом кампанията ви изтече или спрете да плащате. Има и още един фактор и той е, че потребителите, които знаят какво търсят прескачат рекламите. Най-често защото търсят наистина полезна информация.

Пример, който съм давал и преди:

Пишете в Google “евтини и качествени дрехи” на първи резултат излиза някой Mall с overpriced качествени дрехи, но спонсориран от реклама, на втори резултат в рекламите излизат дрехи втора употреба, заради думите “евтини” и “дрехи” и вие автоматично, хвърляйки едно око на двата резултата ги пропускате и продължавате надолу. Ако пък ги кликнете -> поглеждате сайта, виждате че не ви устройва и се връщате обратно. Посещението е протекло 2-5 секунди, човека пуснал рекламата е таксуван, а вие не сте получили удоволетворение от търсенето.

Класиране с SEO

За да се постигне добро класиране в органичните резултатите от търсенето, е необходимо страниците и връзките на сайта ви да са наистина качествени като информация, която носят и да не се опитват да заблудят евентуалния клиент. Разбира се има и други важни фактори. Това отнема много повече време, отколкото платената реклама, но за да получите добро класиране с SEO няма пряк път. За щастие, повечето сайтове запазят своите класации за дълго време, стига да се поддържат по малко от собствениците им. Началото винаги е трудно, както всяко начало и иска най-големи усилия. Инвестицията на време/пари или усилия от клиента в началото може да продължи от 2-3месеца до година в зависимост от избора за оптимизатор.В дългосрочен план, SEO е много по-добра алтернатива на платените резултати и има голям принос към стойността на бизнеса ви. Ако имате бизнес, който има за цел да се задържи задълго и да е успешен в дългосрочен план, SEO е начина и правилният избор за вас.

SEO - Organic Trafffic

Силата на oрганичната SEO оптимизация за подобряване на вашия сайт

Ако до момента сте използвали “показване в платените резулатти”, като начин на маркетинг и това е било част от вашата стратеги, вашия сайт е получавал посетителите си, защото сте платили за тях. С SEO, можете да получите посетителите на сайта си, защото те сами са го избрали и предпочели. Тоест оценката на потребителите е, че вие си струвате и сайта ви има качествено и полезно за тях съдържание!

Ако пък сте ползвали SEO като помощен начин за подобряване на видимостта на вашия сайт, за да видите резултати, имате нужда да оптимизирате уеб страниците си, съдържанието им, да улесните user interface-a и други. Въпреки, че това е трудоемко и изисква повече работа, усилията ви ще бъдат възнаградени с получаване на посещения, а от тях и приходи, ако бизнес идеята ви е добра и цените ви конкурентни.

Organic SEO и социалните медии

Социалните медии могат да ви помогнат да увеличите броя на обратните връзки, които получавате от други сайтове, което от своя страна ще доведе до по-добро класиране нагоре в резултатите от редовно търсене (не платеното) в Google. Тоест схемата работи така, създавате страница или статия и се грижите на нея да има цялата необходима информация за потребителите, а след това я tweet-вате и споделяте в Google+ и Facebook. Разбира се това важи за собствениците на страници в социалните медии. Ако все още нямате такава страница побързайтве да си направите.

Посещенията от социалните мрежи, може да са реална златна мина. Някой например търси “SEO оптимизация” във Facebook и излиза вашата страница или ви намира от споделена статия “Какво да изберем – SEO или платен маркетинг?”.  Предпочитам да давам реални примери, за да видите ако посещението ви е дошло от facebook или G+ , например към тази статия и сте я прочели, че това работи и всъщност дава резултати.

Платеният сърч маркетинг от своя страна е чудесно решение, ако имате пари и ако имате спешна нужда от посетителите на сайта си в момента. Все пак не увисвайте изцяло на платените кликове, защото по статистика хора, които рекламират сайта си повече от 1 до 3 месеца са повече на загуба от рекламата отколкото на печалба, а и вече ги научават като платен резултат, който се пропуска бързо. Ако искате да получите високо класиране, което да продължи и да остане, без да плащате за всеки един клик, използвайте SEO за насърчаване на съдържанието на вашия сайт. В края на краищата SEO дава много по-добра възвръщаемост на инвестициите от всеки друг метод.

Vzemisite е сайт, който предлага оптимизация за търсачки и безплатен SEO Анализ на наши клиенти, които вече имат сайт направен от нас. Също така безплатна оптимизация за един месец, след което отстъпка до 50% в цената за наши редовни клиенти с възможности за разсрочено плащане и други. Потърсете ни сега и ще останете доволни!

За Борислав Йорданов

Здравейте, казвам се Борислав Йорданов и се занимавам със SEO. Оптимизация за тъсещи машини и предимно Google. Работя като freelancer и направих ВземиСайт.com или vzemisite.com , за да помагам на хората с това техният бизнес да успее! Занимавам се второстепенно с дизайн - професионално от близо 9 години, фотография - непрофесионално, но с тенденции за професионализъм и видео заснемане от 5-6 години. През Свободното си време обичам да слушам и правя музика , да се разхождам в планината или да организирам проекти. ВземиСайт е проект организиран точно по този начин. Събрах едни от най-добрите млади специалисти в сферата на дизайна , изкуството , уеб програмирането и оптимизацията и сега заедно завладяваме Google. =)

Посетете моят сайт
Виж всичките му публикации

https://www.linkedin.com/in/borislavjordanov

[email protected]

Здравейте, казвам се Борислав Йорданов и се занимавам със SEO. Оптимизация за тъсещи машини и предимно Google. Работя като freelancer и направих ВземиСайт.com или vzemisite.com , за да помагам на хората с това техният бизнес да успее! Занимавам се второстепенно с дизайн - професионално от близо 9 години, фотография - непрофесионално, но с тенденции за професионализъм и видео заснемане от 5-6 години. През Свободното си време обичам да слушам и правя музика , да се разхождам в планината или да организирам проекти. ВземиСайт е проект организиран точно по този начин. Събрах едни от най-добрите млади специалисти в сферата на дизайна , изкуството , уеб програмирането и оптимизацията и сега заедно завладяваме Google. =)

5 коментара
 • Dyian
  14.11.2015на17:12

  Здравейте пак съм аз.Писах и на една друга ваша тема в сайта.А, органичният трафик не е ли без социалните мрежи?Смисъл соицланите мрежи нали са платени и се чудя как така ги наричате органичен трафик?Аз плащам за моят бизнес SEO на месец и отделно плащам във Facebook и Google+ за харесвания и лайкове.Това лошо ли е и този трафик органично ли идва от моето SEO?

 • Теодора Маркова
  14.11.2015на22:45

  Поздравления на автора, наистина занимателна и интересна статия за защо SEO е по-добрият избор пред платеният маркетинг. Аз също съм на мнението, че ако човек има бизнес, който има за цел да се задържи задълго и да е успешен в дългосрочен план, SEO е правилният избор. 

 • Крум Томов
  16.11.2015на0:40

  Аз не разбирам каква е толкова разликата… така и така все си плащате само дето единият път на оптимизаторите, а другият път директно на Google и резултатите са по-бързи. Не излизайте с тея номера, че вашето е по-добро, защото и вие сте си един вид измамници, лъжещи Google, че сайтовете на хората са полезни. Едно уточнение: “На хората, които ви плащат”. И после да показвате органичен трафик е смешно… същият този трафик се отчита и от кликовете в Google анализ…

  • Samuel Ignatov
   16.11.2015на7:12

   Отказвам се вече да ти чета коментарите, Круме… 😀 Хем не знаеш, човек … хем говориш и така всички български манталитет. Ако ще питаш нещо, питай като хората какво е това заяждане?

Коментирай