SEO Оптимизация на Flash сайт

SEO оптимизация на Flash Site, SEO оптимизиране на Flash за Google
seo-services-separator

SEO Оптимизация: Оптимизация на Flash сайт?

SEO оптимизация на FLASH site -Как да направим добро SEO на flash site

SEO – оптимизация за търсещи машини и Google на Flash Site – възможно ли е и как ?

SEO оптимизация > Google и Flash сайтовете

SEO оптимизация на Flash – Годината е 2015-та и познайте какво? Google вече индексират .swf файлове. По-точно Google индексира .swf файлове от далечната 2010-та година. За незапознатите .swf файловете са файлове изработени, за да се изпълняват на adobe flash. Да същият онзи Adobe Flash, който доскоро използвахте в youtube player-ите си. Чакай…? Как така? Защо доскоро ?

Доскоро, защото сайтът Youtube закупен не толкова отдавна от Google, който смени дизайнът си неколкократно, както и подобряваше функциалността си, вече използва HTML5 Player. Иии… какво точно стана с flash-а , който се използваше до момента в player-ите? Не ме разбирайте погрешно. Все още в браузърите ни се намира приложението на Adobe , наречено Flash Player. Но наскоро, дори самият Google се отърва от него. Буквално го хвана и го пусна в кошчето, като първо обяви, че повече няма да показва досадните flash реклами с движещи се и мигащи човечета и надписи “Кликни ме, ти си 10,000-тният посетител. Спечели Ipod” в Google AdWords повече и второ го премахна от youtube с аргументът, че HTML5 е в пъти по-добър. Всъщност Google винаги са прави. Кой съм аз да ви казвам, кое е правилно. Щом самият крал на търсачките в интернет взе това решение, думи на който и да е друг нямат власт.

4 причини да не си направим flash сайт свързани със SEO оптимизацията

1. SEO и flash не се разбират

Най-систематизирано и най-просто казано. Каквото и да казват Google е факт, че резултатите говорят, повече от всички думи.

2. SEO оптимизацията на Flash сайт е против правилата на Panda 2015

Всъщност не може да сме на 100% сигурни за истинността на това твърдение, но ако помислим малко, ще разберем, че всъщност начините за ефективна SEO оптимизация са част от процес , който скрива съдържание и то става невидимо за ползвателя, което е ясно дефинирано от Google като black hat метод. Тоест  Google не го харесват и не го одобряват, какво остава да класират сайта ви, ако разчитате единствено на него. Тук искам да допълня, че много зависи и изградената структора и как тя бива извиквана от програмиста. Тоест би могло да лавираме тук, но разбира се винаги с риск и в граници.

3. SEO оптимизацията на Flash сайт е в конфликт със SEO  Анализите и Google Bot

Често flash сайтовете се състоят от една Main страница, в която се зареждат всички останали уеб страници динамично. Проблемът е, че не всяка страница има собствен адрес в интернет (пример: “http://моятсайт/категорянасайтами/моятастраница.html”) , а дори да има, той се достъпва не пряко посредством браузъра, най-често в iframe, което не винаги е най-добрата опция за индексиране на съдържание. Често анализите ви ще бъдат некоректни или ще дават неочаквани резултати. Показателите за статистика на посетителите ви ще са непълни и това, може да доведе до загуби на съществено важна информация за вас, което ще затрудни анализите и обърка стратегическият начин и подход за оптимизация в бъдеще.

4. SEO оптимизация на Flash сайт и Актуално Съдържание

Flash сайтовете не подлежат на чести ъпдейти. Тоест не могат да бъдат обновявани често със съдържание, във вида в който са. Защото, ако да речем искате да добавите нова страница. Flash програмиста, трябва да отвори Adobe Flash , да зададе нейният път в менюто ръчно и да насочи връзката от менюто към нова страница, след което да добави тази страница и да постави съдържанието ви там. Сега ще попитате , тази трудност по какъв начин е свързана със SEO оптимизация на Flash сайт и аз просто ще ви накарам да допуснете, че ви се налага често да обновявате съдържанието си, за да сте актуални и google да ви индексира по-често с нова информация. Така Google Bot ще ви смята за полезен източник с прясна информация всеки път !

SEO на flash сайт. До колко е ефективно ?

Какво показва опита ни за SEO оптимизация на flash сайтове.

Колко flash сайтове сте виждали след успешна SEO оптимизация на Flash на първа страница в Google ?

Какво казва Google за  SEO на вашият flash сайт.

“В край на сметка, нашата технология за индексиране на SWF сега ни позволява да видим съдържание от SWF файлове на стотици милиони страници в интернет.” – Google, 19.Feb.2010

SEO Съвети: КАК ДА оптимизираме Flash сайтът си ?

Отговор с една дума: “Трудно” с две: “Много трудно”
Нещата не са отчайващи, колкото ви се виждат. Все пак Google твърдят, че вече могат да четат съдържанието на flash сайтовете и техните уеб страници. Тоест SEO Оптимизацията за Flash е възможна? Е, да … не е най-доброто, което може да си пожелаете от духа в лампата, но както знаем от личен опит с повече желание, няма невъзможни неща.

Един от начините за SEO оптимизация на Flash сайтове изисква използването на HTML5 *и без това няма да се разминете с него. Но това означава, освен Flash сайтът , който ще направите, да направите още един 1:1 идентичен сайт, който носи цялата информация на вече изработеният flash сайт в HTML5 файлове. Принципна схема за този вариант, може да видите на картинката по-долу.

 

SEO оптимизация за Flash сайт structure - вариант 1

SEO оптимизация за Flash сайт – нагледна схема 1

 

SEO оптимизация за Flash - Преди / След website preview

SEO оптимизация за Flash сайт – Преди / След website preview

За да се запази облика на оригиналния сайт , всичко това е скрито под Flash movie-то използвайки SWFobject . От гледна точка на HTML , цялото съдържание е там , но с използване на CSS и Javascript се скрива в страницата и при зареждане се заменя с отговарящите му Flash файлове . Ако браузърите не разполагат с Flash и Javscript възможност за зареждане, базисното HTML се извиква вместо Flash . Но най-важното , Google и други търсачки ще видят HTML-а и съдържанието ви безпроблемно. Графиката по-горе показва Flash версия на началната страница (вдясно) и еквивалентна HTML5 версия (вляво)

Нагледен пример за SEO оптимизация на Flash сайт:

<head>
<!--snip-->
<script type="text/javascript" src="/js/swfobject.js">
 </script>  
  <script type="text/javascript">    
   var flashvars = {};   
   var params = {    
   wmode: "transparent"   
   };   
   var attributes = {}; 
   
   var flashvars2 = {};   
   var params2 = {    
   wmode: "transparent"   
   };   
   var attributes2 = {};
    

   swfobject.embedSWF("/flash/map_test.swf", 
    "myContent", "800", "450", "9.0.0", 
    "/flash/expressInstall.swf", 
    flashvars, params, attributes);  

   swfobject.embedSWF("/flash/homepage.swf", 
    "headerbanner", "760", "220", "9.0.0", 
    "/flash/expressInstall.swf", 
    flashvars1, params1, attributes1);
 </script> 
</head>

<body>
<!--snip-->

<!--Индексирано съдържание за не Flash потребители.--> 
<div id="myContent">
 <img src="/images/home-top.jpg" border="0" 
  alt="SEO оптимизация на Flash сайт" height="350" width="760">
</div> 

<!--snip-->
<div id="headerbanner1">    
 <h1>SEO оптимизация за Flash <em>noun</em></h1>
 <p>1) Начини да подобрим оптимизацията в нашият flash сайт. 
  2) Като добавим допълнителен content ,
 който се индексира от google bot в самата страница. 
  3) Като направим копие на flash сайта в HTML5. 
  4) <strong>SEO оптимизация на Flash</strong>.</p>      
</div>

Ако имате Flash сайт и искате да го оптимизирате Запомнете тези три реда

<noscript>
  <!-- alternative SWF content -->
</noscript>

SEO. Оптимизация на Flash сайт >> Показвания в резултатите:

SEO оптимизация за Flash сайт - показвания в google

SEO оптимизация за Flash сайт – показвания в google

SEO оптимизация на Flash сайт (допълнителни съвети):

Използвайте нова комбинирана карта на страниците или XML sitemap.

Използвайте нова комбинирана 404 страница за грешка.

Използвайте комбинирана страница от Flash и HTML5 “За контакт”.

Избягвайте да използвате Flash в навигационното меню.

Flash , е меко казано непрепоръчителна опция за използване в навигационно меню на интернет страница поради две основни причини:
Първата, както вече обясних, е да се избегне объркването в насочващите опции към страници. Това може да предизвика неизползваемост на навигацията и крайният потребител хубавичко да се оплете. Ако случайно промените местоположението на страница и забравите да пренасочите пътят и в менюто или направите недомислието, flash менюто да е отделно за всяка страница, а не извиквано навсякъде. Това може да се постигне лесно с HTML5. Просто НЕ ГО ПРАВЕТЕ!

Другата причина е, че както вече споменах по-горе уеб анализите използвани да следят и оптимизират , начина по който сайта ви се държи в интернет, може да не осигуряват верни статистики и дори да подават грешна информация. Трудно е да се проследи информация, като например “посетени страници” “реферал на посещенията” “кои части на сайта се посещават най-често” и “средна дължина на времето за посещения”.

Правилно използване на Sitemaps (Карти на сайта) за Flash сайт.

XML sitemaps улесняват индексирането на сайта ви (страниците , съдържането им и връзките в тях) в Google. Вижте повече за какво е sitemap тук. За сайтовете използващи Flash XML Sitemap картите , не могат да стоят в главната (root) директория на сайта.

Алтернативи на Flash за по-добра SEO оптимизация

Искате хората да отворят сайтът ви … чакайте спрете тук.
Искате хората да отворят flash сайтът ви и да ахнат с въздишка. “Ах! Какъв прекрасен сайт! Да не би да е изработен на flash?” Всичко е толкова [sf_tooltip link=”http://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/fancy” direction=”bottom” title=”Привлекателно , изпълнено с орнаменти, привличащо погледи или просто кликнете за точна дефиниция”]fancy[/sf_tooltip] и раздвижено. Прекрасно и грабващо окото. Искате клиентите ви да се любуват на 5 минутното зареждане на  [sf_tooltip link=”” direction=”bottom” title=”Информативното съдържание на вашата уеб страница. Това включва: страници, менюта, текста в самите страници, картини и др.”]content[/sf_tooltip] и след това след мишката им да танцуват облечени в костюми палячовци, приветстващи ги на сайта ? Време за зареждане на страницата “едно кафе”. Време за Offpage оптимизация на страницата “20часа”, време за Onpage на страницата… безкрайност. Е, разбира се зависи от SEO оптимизатора, но при ключовата думатаflash” в разговора вече и без това сте го изгонили или сте дали с широка усмивка тлъста пачка. Пригответе същата пачка и за SEO оптимизация на Flash съдържанието. Той има няколко алтернативи, за които вече прочетохте в “Как да SEO оптимизираме Flash сайтът си?”

Или искате изобщо да НАМЕРЯТ сайта ви в Google. Знаете ли какво ви е необходимо, ако искате да го намерят изобщо ? Точно така , познахте ! SEO Оптимизация. SEO Oптимизацията , попринцип е доста трудоемка дейност. Точно по тази причина е на висока цена. SEO оптимизацията на flash е най-големият кошмар на всеки SEO оптимизатор.

Добре , моля кажете ми колко резултата намерихте в Google, когато написахте “SEO оптимизация на flash сайт“. Всеки уважаващ себе си специалист иска да избяга от тези главоболия и повечето статии започват по подобен начин “Flash + SEO = НЕ ГО ПРАВЕТЕ!” А за какво ни е супер добре изглеждащ сайт, за който никой никога няма да научи или поне от посещаващите Google. Което по статистики са някъде ~ 98% от интернет потребителите. Другите 2% считам , че са на преклонна възсраст научили се скоро що е то сайт и просто си проверяват abv-то от запазен bookmark, някъде горе в browser-a, който внукът им е добавил, за да си пише с тях.

Най-добрата алтернатива на Flash е И остава: Java Script

Защо JavaScript e алтернатива на Flash за SEO оптимизацията ?

Постигате същото. Постигате “Уааау!” ефекта на сайта от бъдещето, когато някой отвори страницата ви. При това БЕЗ Flash! Напишете ни нещо в чата докато сме тук и ще ви покажем лично, колко “впечатляващ” може да бъде JavaScript-a и в същото време не ограбващ възможността една страница да бъде добре SEO оптимизирана.

По материали на Борислав Йорданов.
Статия за SEO оптимизация на FLASH базирана на личен опит.

За Борислав Йорданов

Здравейте, казвам се Борислав Йорданов и се занимавам със SEO. Оптимизация за тъсещи машини и предимно Google. Работя като freelancer и направих ВземиСайт.com или vzemisite.com , за да помагам на хората с това техният бизнес да успее! Занимавам се второстепенно с дизайн - професионално от близо 9 години, фотография - непрофесионално, но с тенденции за професионализъм и видео заснемане от 5-6 години. През Свободното си време обичам да слушам и правя музика , да се разхождам в планината или да организирам проекти. ВземиСайт е проект организиран точно по този начин. Събрах едни от най-добрите млади специалисти в сферата на дизайна , изкуството , уеб програмирането и оптимизацията и сега заедно завладяваме Google. =)

Посетете моят сайт
Виж всичките му публикации

https://www.linkedin.com/in/borislavjordanov

[email protected]

Здравейте, казвам се Борислав Йорданов и се занимавам със SEO. Оптимизация за тъсещи машини и предимно Google. Работя като freelancer и направих ВземиСайт.com или vzemisite.com , за да помагам на хората с това техният бизнес да успее! Занимавам се второстепенно с дизайн - професионално от близо 9 години, фотография - непрофесионално, но с тенденции за професионализъм и видео заснемане от 5-6 години. През Свободното си време обичам да слушам и правя музика , да се разхождам в планината или да организирам проекти. ВземиСайт е проект организиран точно по този начин. Събрах едни от най-добрите млади специалисти в сферата на дизайна , изкуството , уеб програмирането и оптимизацията и сега заедно завладяваме Google. =)

4 коментара
 • Васил Гергов
  04.10.2015на16:37

  Без да се обиждате, но за доста от нещата съм скептичен. Намеирх статията ви от връзка в Google+. Оптимизацията на flash сайт, вече е в пъти по-лесна от преди 5-6 години да кажем, когато Google и Adobe си подаваха ръка. Adobe са много силна компания на пазара. Освен Adobe Flash за уеб сайтове , те имат Photoshop, Dreamweaver и редица друг софтуер за създаване и редактиране на уеб лейаут. Според мен мнението ви за Flash е напълно погрешно. Да , махат го от Adwords и ? И го заменят HTML5 , което какво ще промени толкова ?? Това че съдържанието се зарежда след задържане и кликане с мишката ? Ще има абсолютно същите реклами, но в HTML5 🙂 … Както обхожда html5, така ще обхожда и флаш. Живеем в 21 век все пак…

  • Борислав Йорданов
   07.10.2015на0:29

   Здравейте, Васил!
   Целта на тази статия е да покаже на нашите клиенти, както плюсовете, така и негативите на flash съдържанието и по-точно минусите му при SEO оптимизацията. На пръв поглед, може мнението ми да изглежда субективно, от гледна точка на SEO дейностите, с които се занимавам, но ви уверявам, че работейки вече повече от осем години като дизайнер и freelancer съм виждал прекрасни уеб приложения (сайтове) направени, без един ред flash в тях. Мога да заявя, че сърцето ми далеч не се къса да се разделя завинаги с това творение на Adobe, дори го правя с удоволствие. Това, за което се хващате в този коментар, а именно отношението на Google към flash в google AdWords, съвсем не е същината, на проблемите, с които искам да запозная драгите ни клиенти, когато им щукне идеята “Защо не flash?”. Тук просто се оптивам да отговоря на този въпрос.
   С уважение, Аз. =)

 • Теа
  14.11.2015на23:57

  Здравейте, Борислав! Намирам статията за оптимизация на flash сайт и всички останали за много полезни. Исках да ви попитам дали мога да получавам редовно информация по e-mail?

Коментирай